A családokkal a cég szolgáltatási szerződést köt, ám ebben az évben biztosan nem szed vízdíjat. Később is csak a vízkészlet-járulékot és a felhasznált energia díját számolja fel az itteni fogyasztóknak a cég.

Ismeretes: ez év tavaszán gond adódott Igáson a vízellátással. A város külterületén lévő érintett igási sertéstelep körül 12 család él. A 30 lakost évtizedek óta látta el a telep saját kútjából vízzel.

Az önkormányzatnak 50 főtől van törvényileg szolgáltatási kötelezettsége, de a városvezetés fontosnak tartotta, hogy ez a 30 makói ember is a megszokott módon vételezhessen vizet, ne kelljen a megszokott komfortról lemondaniuk.

Dr. Buzás Péter polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, rendelkezésére áll a sajtónak akkor is, ha a bajokról kell számot adni, de szívesen beszél arról is, ha valami megnyugtatóan megoldódik, mint például most.

Siket Tibor irodavezető az eseményen elmondta, a tönkrement cég jelenlegi francia tulajdonosával a szolgáltatás biztosításáról 2009-ben kötöttünk megállapodást, 2011-ben a kút felújítása is megtörtént. A sertéstelep csődje miatt az áramszolgáltató a telepet vízzel ellátó kutat lekapcsolta a hálózatról.

A helyzet felmérése után az önkormányzat tárgyalásai eredményre vezettek: sikerült felvenni a kapcsolatot a csődbe ment francia céggel, illetve az EDF DÉMÁSZ-szal, és megszületett a megállapodás, amely szerint a fúrt kút szivattyúja egy külön csatlakozáson keresztül újra kap áramot, így újraindulhat a szolgáltatás. A lekötés megoldása 250 ezer forintba került, az összeget az önkormányzat biztosította.

Ősszel a víziközmű cég felmérése után megindulhatott a próbaüzem, amely keretében már a megszokott módon kapott vizet a 12 igási család. Az engedélyeztetési eljárás hivatalos lezárása öt hónapot vett igénybe.

Hatósági engedélyek birtokában szolgáltatunk használati vizet Igáson

A kút korábban sem adott hivatalosan ivóvíznek minősülő vizet, s ezután sem fog – ennek a problémának a megoldása óriási beruházást igényelne. A víz használati víznek minősül, a mostani előírásokhoz szükséges arzénmentesítés nem történt meg a rendszerben. Az ivóvízről tehát a családoknak maguknak kell gondoskodniuk.

Az igásiak az átmeneti időszakban sem maradtak ivóvíz nélkül, mert azt a hadsereg az itt élőknek is biztosítja heti egy alkalommal, fejenként napi két liter az adag.

A próbaüzem most lezárult, a Makó-Térségi Viziközmű Kft. a múlt héten a rendszert újra áttisztította a normál üzem megkezdése előtt. A lakókkal mint szolgáltató megállapodott a szolgáltatás részleteiről. Németh Csaba elmondta, a szolgáltatásért jelképes összeget fognak kérni, mindössze a felhasznált energiát és a vízkészlet-járulékot számolja fel. Ebben az évben azonban még ezt sem kell a családoknak megfizetniük. Arra is kitért, hogy a most engedélyezett és kialakított megoldást a következő szolgáltató cégnek is üzemeltetnie kell.

 

Forrás: mako.hu