A legnagyobb és legérdekesebb változás minden bizonnyal a dupla pont, amely kizárólag az év utolsó futamán lesz majd érvényben, melynek értelmében a pontszerzők pontjait megduplázzák. A cél, hogy a világbajnokság még tovább maradjon nyitott, a módszer viszont kicsit a grundfociban vagy a csócsóban látott megoldásra hajaz. “Az utolsó gól kettőt ér!”

Az állandó rajtszámok kérdése is eldőlt, jövőre a versenyzők egy 2 és 99 közötti számot választhatnak, amely szám majd végig kíséri őket a pályafutásuk alatt. A világbajnok versenyzőt illeti az egyes szám, míg abban az esetben, ha két vagy több versenyző azonos számot szeretne választani, akkor az előző évi világbajnokságon megszerzett helyezés lesz a döntő.

Egy új büntetés forma is életbe lép, az ötmásodperces időbüntetés. Az ok igen egyszerű. Az idei szezonban többször is előfordult, hogy pálya elhagyás miatt áthajtásos büntetést kaptak a versenyzők, ezzel pedig az illető egész versenye ment a kukába, holott a szabálytalanság nem volt ennyire súlyos, nem indokolta ezt. Az ötmásodperces büntetéssel szeretnék ezt kiváltani.

Ezenkívül a december 17-19 közötti bahreini gumiteszten is történnek változások, ugyanis ott 2013-as autókkal is tesztelhetnek majd a résztvevő csapatok.

Szeri Csaba