A röpködő minuszok a háziállatok szervezetét is megviseli. A lakásban taqrtott állatokat ha kivisszük sétálni, érdemes többször, rövid időre tervezni – tanácsolta vendégünk, aki hozzátette, a rövidszőrű kutyáknál az sem baj, ha a rájuk tervezett ruhába is felöltöztetjük.

A szabadban tartott állatoknál fontos, hogy a kutyák egy jól szigetelt házban találjanak menedéket a fagy elől. A macskák esetében könnyebb dolgunk van hiszen ők ösztönösen keresik a meleg helyet, megbújhatnak a padláson, fészerben.

Az ünnepek alkalmával sokan ajándékoznak kis állatot gyerekeknek. Előtte fontos megbeszélni a szülőkkel, hiszen egy állat nagy felelősséggel jár. Gondoskodni kell az élelemről, a tanításról, orvosi kezeléséről valamint az állat egyébb szükségleteiről. Dr. Horváth Zoltán kiemelte, az ünnepi asztalról ne adjunk kedvenceinknek, mert így elveszíthetjük a “falkában” betöltött vezető szerepünket. Még véletlenül se adjunk édességet a szeretett állatnak, hiszen egy kis darab csokoládé is halálos lehet számára – hangsúlyozta vendégünk. Mint elmondta, a csontokkal is érdemes körültekintően bánni, hiszen a csirkecsont szerkezete miatt könnyen szilánkosra törhet, ami felsérti az állat száját, esetlegesen belső szerveit.

Ha pedig karácsony, akkor érdemes a fa díszeit is biztonságban tudni, mert a könnyen elérhető üveggömbök is okozhatnak sérüléseket. Kössük ki a fenyőt, így nem tudják felborítani, de a fényfüzérek vezetékeit is helyezzük biztonságba.

Már most érdemes gondolni a szilveszteri tűzijátékra. Az állatokat ne hagyjuk magára, mert ebben az időszakban szöknek el a legtöbben. A felelős gazda ilyenkor a házi kedvenccel tölti az időt, mert ez megnyugtató az állat számára. A macskatartók itt is könyebb helyzetben vannak, hiszen a kis négylábú a zavaró zaj elől el tud bújni akár az ágy alá, akár egy csendesebb helyre – tette hozzá dr. Horváth Zoltán.

Nagy Ágnes