A L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület és – Önkéntes Közösségi Mozgalma, a számtalan, rendszeresen megvalósított programjai mellett megkülönböztetett figyelmet szentel az időseknek is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy lassan négy éve működtet Tarjánban és Felsővároson élő nyugdíjas korú emberek számára olyan klubokat, ahol valamennyien közösségi élményben részesülhetnek, kikapcsolódhatnak, szórakozhatnak. Szombaton például „Dalos Találkozóra” hívták az ismerős nyugdíjas klubokat a Megyeházára. Csaknem háromszázan gyűltek össze.

A LÉT nyugdíjasainak szokásos, ünnepi hagyományokhoz igazodó és egyéb klubfoglalkozásai rendszeresen két hetente zajlanak és több száz nyugdíjas korú lakótárs örülhet mindennek. Jelenleg négy klubjuk működik, ám szeretnék a jövőben ezek számát gyarapítani. Az eltelt idő alatt közösséggé formálódtak, de bárki számára nyitottan működnek várják az új érdeklődőket, tagokat a soraikba. A klubok vezetői:Molnár Józsefné Terike, Gregor Andrásné Piroska, Kecskeméti Józsefné Icuka, ésHuszár Istvánné Zsuzsika. A lakótelepeken élő emberek sorsát, főként a nehezebb élethelyzetben élőkét vállalta fel a L.É.T, melynek életre hívója Kothencz János, aki maga is egy tarjáni lakóépületben él – mondta el Balogh Zsolt, az egyesület ügyvivő elnöke. A Megyeháza ebédlőjében olyan programmal örvendeztették meg idős embertársaikat a L.É.T nyugdíjas klubjainak vezetői, amelyben a más településeken élő szépkorúakkal is találkozhattak és együtt énekelhettek. Még Szabadkáról is érkeztek a nem mindennapi rendezvényre. A közel háromszáz fős közönség fergeteges hangulatot varázsolt.

A főszervezőtől, Molnár Józsefné Terikétől – aki egyben a L.É.T Egyesület „Lila” klubjának vezetője is – megtudhattuk: a rendezvény a „Dalos Találkozó” címet viselte. A meghívás arról szólt, hogy a dalkörök találkozhassanak, és megmutathassák, mit tudnak, de voltak, akik színesítették a produkciókat, például szalon táncosokkal. „Már a Karácsonyra is hangolódunk, a mai napot közös ebéddel és kötetlen együttléttel, beszélgetéssel koronázzuk meg. Dalkörünk szeptemberben indult és óriási segítséget jelent számunkra Gégény Gáborné Julika, aki vezeti és szakmailag is segíti dalkörünk munkáját. Úgy gondolom, érdemes közösségbe járni és köszönet mindenkinek, aki ezt a napot is segítette” – nyilatkozta a főszervező, aki hozzátette, hogy 13 dalkör jött el a rendezvényre. Az esemény fő vonala az ének, a népdal volt, de tánccsoportok is felléptek és egy vidám jelenetet is láthatott a közönség. Gregor Andrásné, a L.É.T. nyugdíjas csoportjának a tagja arról beszélt portálunknak, hogy szinte minden héten összejönnek egy délutánra a Szász utcai klubházukban, ahol társasjátékoznak, énekelnek és sokat beszélgetnek, nevetnek.

„A L.É.T közösség mára már több mint a fejlett szociális védőháló egy eleme: az önkéntes látogatói szolgálat mellett olyan kulturális programokat is biztosít, melyek egyaránt nyújtanak kikapcsolódást és a valahova tartozás élményét is az idős emberek számára” – tudhattuk meg Kothencz Jánostól. A mozgalom alapítója és vezetője hozzátette, hogy külön köszönet illeti azokat, akik mindehhez akár anyagi, akár erkölcsi értelemben hozzájárultak és támogatják közösségi programjainkat. „Ma, a L.É.T kórusának a szervezésében több száz ember közösen énekelhet és mutatkozhat be egymásnak. A mi nyugdíjasaink egy új, a fellépésekhez méltó, gyönyörű ruhát varrattak maguknak. Ezt Bodó Imre országgyűlési képviselőnek köszönhetjük, aki nem először segített már abban, hogy minél színvonalasabban tudjuk végezni a karitatív feladatainkat. Ugyancsak sokat segített a térséghez tartozó másik országgyűlési képviselőnk, Bohács Zsolt is, aki a legutóbbi, Hajdúszoboszlóra szervezett kirándulás egyik fő támogatója volt. Szintén külön köszönet illeti Magyar Annát, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnökét, országgyűlési képviselőt, és Dobák Lászlóné Margitkát a Csongrád Megyei Önkormányzat képviselőjét – idősügyi referensét, hogy számtalan alkalommal segítették és támogatták a L.É.T nyugdíjasainak örömet szerző programokat” – hangsúlyozta Kothencz János.

„Mi, a mozgalom önkéntesei, többször egyeztettünk már B. Nagy Lászlókormánymegbízott úrral is arról, hogy a kormányzat életszerű és hatékony támogatásokat nyújtson a szépkorúak számára. Meggyőződhettünk róla, hogy B. Nagy László nem csupán elkötelezett az idős emberek sorsának szebbé tételében, de tesz is azért, hogy idősebb embertársaink élvezhessék azt a megbecsülést, ami méltán megilleti őket” – tette hozzá Kothencz János, az önkéntes közösségi mozgalom vezetője.

A kormánymegbízott szerint a megbecsülés és a gondoskodás nem csak a család feladata és kötelessége, hanem az egész társadalom, a politika erkölcsi kötelessége is. Ezért tartja különösen fontosnak B. Nagy, hogy intézkedéseivel a kormány igazolni tudta, felelősséget érez a közel 3 millió szépkorúért. “Amikor 2010-ben megismertük az ország valós gazdasági helyzetét, a kiemelt cél az volt, hogy megőrizzük a nyugdíjak reálértékét. A válságkezelés jól sikerült, így a tavaly novemberi után idén további 5,2%-kal tudtuk a nyugdíjakat emelni. A jövő évi költségvetésben pedig az infláció mértékével megegyező mértékű nyugdíjemelés lesz“ – jelentette ki a rendezvény kapcsán, majd hozzátette: az, hogy a pénzromlást sikerült a negyven évvel ezelőtti szintre visszaszorítani, és hogy összességében 20 százalékkal csökkennek a háztartás legnagyobb kiadását jelentő rezsiköltségek, minden család, vállalkozás, intézmény, így a nyugdíjasok életét is jelentősen könnyíti. „De ez csak az anyagi biztonság szempontjából fontos. Nem szabad megfeledkeznünk az olyan önszerveződő kezdeményezésekről sem, mint a L.É.T mozgalom karitatív programrendszere. Az ilyen és hasonló kezdeményezések adják meg az idős korban a hasznos időtöltés, az aktív pihenés élményét, ami semmi mással nem pótolható” – nyilatkozta B. Nagy László kormánymegbízott.

Forrás: szegedma.hu