A csaknem 500 néző csalódottan nézte végig a jóval erősebb játékoskerettel rendelkező hazaiak szenvedését. A vásárhelyiek ezzel a vereséggel az első helyről a negyedikre estek vissza.


EnterHód Vásárhelyi Kosársuli – EKF-Eger-HÉSZ SE 64-86 (15-20, 17-22, 17-18, 15-26)

NB I/B-s férfi kosárlabda mérkőzés – Hódmezővásárhely, 500 néző.

Vezette: Gelencsér Gy., Reisz P., Domokos L.

Kosársuli: Drahos 8/3, Mócsai 1, Vas 7/3, Marinkovic 11/3 Gruda 10

csere – Czibere, Nyilas 4, VARGA 14, Vejinovic 5/3, Szilágyi, Kukla, Rostás I. 2.

Edzők: dr. Elek András, Utasi Gábor.

A találkozó hazai sikert ígért, hiszen a vásárhelyiek január közepe óta nem kaptak ki hazai pályán, minden játékos rendelkezésre állt, sőt pénteken még erősödött is a csapat: az “A” csoportos Szedeáktól (a több játéklehetőség érdekében) kölcsönbe érkezett a 23 éves, 195 cm magas Varga Dániel.

A mérkőzés jól kezdődött, a szépszámú közönség előtt Gruda és Marinkovic kosaraival rögtön a hazaiak szereztek előnyt. Jött azonban néhány rossz döntés és kihagyott ziccer támadásban, és máris fordított palánk alatti kosaraival az Eger (8-15). Nem használt túl sokat sem a hazai időkérés, sem a cserék – mert Drahos két kosarával még sikerült ugyan rövid időre felzárkózni (13-15), de  a rengeteget hibázó vásárhelyiek a negyed végén így is öt pontos hátránnyal zártak.

Amíg a vendégek edzője Váczi Péter ezer fokon égve űzte-hajtotta – szinte csere nélkül játszó – csapatát, a hazaiak állandó forgásban voltak. Vas Péterék mégsem tudták megtőrni a vendégek kiváló védekezését, így lényegesen nem változott a két csapat közötti különbség (19-25). A negyed közepén az újabb kihagyott hazai ziccerek és eladott labdák következtében tíz pont fölé (21-34) nőtt az egriek előnye, ami  a szünetig lényegében meg is maradt (32-42).

A harmadik negyedet a vásárhelyi Varga, illetve az egri Garamvölgyi és Zsemlye is 4-4 hibával kezdte. Hosszabb cserepadjuk miatt ez kedvezőnek tűnt a hazaiak számára. A Kosársuli Vejinovics és a centerek révén partiban volt ugyan, de nem csökkent a hátrány (37-47). A negyed második fele azonban az egri irányítóról, Erdei Ádámról szólt. A mezőny legalacsonyabb játékosaként öt perc alatt szórt egy triplát, dobott két duplát és értékesített két büntetőt és máris 15 pont volt csapata előnye (45-60). A végén Vas és Kukla is duplázott, de ezzel együtt ezt a negyedet is a főiskolások nyerték.

Bírja-e az utolsó tíz percet a szinte csere nélkül játszó vendégcsapat, amelynél Garamvölgyi és Zsemlye továbbra is négy-négy hibánál tart? Ez volt a záró játékrész legnagyobb kérdése. A vásárhelyiek zónával kezdtek, de nem túl nagy sikerrel. Marinkovic kosaraira előbb Máté Balázs, majd Erdei két triplával válaszolt (52-69). Igazából ezzel el is dőlt a meccs. Ráadásul a Kosársuli gyors játéka sem érvényesült ezen az estén, mert szinte állandóan állt a játék. Vagy a játékvezetők ítéletei, vagy a pályatörlés miatt. A 35. percre ugyan még egyszer felzárkózott az EnterHód (59-71), de a Drahos ellen befújt fault, majd technikai után Erdei mind a négy büntetőt könyörtelenül értékesítette (59-75). Hiába támadott le a Kosársuli, hiába próbálkoztak magas – majd alacsony szerkezettel a vásárhelyiek – ezen az estén semmi sem sikerült. Az egriek hagytak ugyan ki büntetőket, de a Vásárhely  képtelen volt kosarat dobni. Ezzel a felzárkózás helyett súlyos vereség lett a vége: 64-86.

Az egriek szinte csere nélkül játszva megismételték 2012 novemberi vásárhelyi sikerüket – teljesen megérdemelten nyertek, végig lényegesen jobb teljesítményt nyújtottak a sokat hibázó, dekoncentráltak játszó hazaiaknál. Nem sikerült győzelemmel köszönteni a névnapját ünneplő vezetőedzőt és az ifjú apát, Kukla Zsoltot sem. A vásárhelyiek teljesítményét jól mutatja, hogy a mezőnyből mindössze 39%-os pontossággal dobtak, de a büntetőket is csak 57 %-al értékesítették.

Dr. Elek András: “Óriási csalódás volt mindenki számára ez a meccs. Érthetetlen, hogy hat kiváló centerünk mellett 17 támadólepattanót leszedhettek a vendégek. Erdei extra jól játszott, de minősít bennünket, hogy egymaga több VAL értéket szorgoskodott össze, mint a mi teljes kezdőötösünk.”

Forrás: dr. Elek András