Az érintett települések szeptember 30-áig pályázhattak a többletforrásra a tárcánál, részletezve, hogy milyen jellegű fizetési nehézségük van. A belügyminiszter 14 jogcímen ítélt meg forrást a településeknek, ezek között szerepel a jogerős bírósági ítélet alapján jelentkező fizetési kötelezettség vagy a helyi iparűzési adóbevétel kiesése, például egy gyár bezárása miatt – ismertette az államtitkár.

A pályázatra 1890 önkormányzat jelentkezett 76,1 milliárd forint forrásigénnyel, összesen 23 problémát megjelölve. Az igények egy része indokoltatlan volt, a másik része pedig jórészt adósságtörlesztéshez kapcsolódott – mondta Tállai András, emlékeztetve, hogy az állam jövőre átvállalja az önkormányzatok fennmaradó tartozásait is.

Az 1875 támogatott önkormányzatnak hétfőn utalják el a megítélt összeget. A több mint 30 milliárdos forrás részben a szerkezetátalakítási tartalék maradványából, részben az általános tartalékból, valamint az év végi előirányzatok fel nem használt összegeinek átcsoportosításából áll össze – mondta Tállai András, kiemelve: a pénzt szigorú elszámolási feltételekkel kapják a települések.

Ambrózfalva 5 millió 289 ezret, Apátfalva 1 milliót, Csanádpalota 13 millió 841 ezret, Földeák 40 milliót, Kiszombor 3 milliót, Maroslele 9 millió 684 ezret, Nagyér 3 millió 810 ezret, Óföldeák 16 millió 50 ezret, Pitvaros 3 millió 724 ezret kap állami támogatásként.

Forrás: kormány.hu