Talán nincs is olyan ember az országban, aki a meseautó szóra ne kapná fel a fejét, néhányunknak legalább a zene felcsendül a fülünkben, de legtöbben a filmre gondolunk. Gaál Béla 1934-ben rendezte meg az eredeti változatot Vitéz Miklós és Vadnai László forgatókönyve nyomán, Törzs Jenő, Perczel Zita és természetesen Kabos Gyula főszereplésével. A produkció a magyar vígjátékok úttörője volt, az egyik első fecske, egy felejthetetlen alkotás, amelynek 2000-ben egy újra képzelt változatát is elkészítették.

A kecskeméti Katona József Színház társulata színpadi kereteken belül szerette volna újra alkotni a produkciót, amelyet most a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ közönsége is kiélvezhetett. Az idősek kellemes nosztalgia hangulatban részesülhettek, míg akadtak néhányan, akik most először találkoztak a Meseautóval, de csalódás őket sem érte.

A darab új szövegkönyvet kapott Benedek Miklós és fia külön színházi változatot készített, amelyben a szereplők többször is dalra fakadnak, igazi kuplé hangulatot kölcsönözve ezzel az előadásnak, amitől még egyedibb lett az egész.

Szűcs János vezérigazgatót Kiss Zoltán keltette életre, a kiszemelt Kovács Verát pedig Trokán Nóra, míg Kabos Gyula legendás karakterét Halmos Aladárt Vida Péter alakította kiválóan.

Az eladás előtt Trokán Nóra színésznővel beszélgettünk, aki elmondta, hogy első ízben jár Hódmezővásárhelyen és habár már délelőtt megérkeztek a próbák miatt nem sok ideje volt körülnézni a városban, de a már karácsonyi hangulatban pompázó sétálóutcán járt és lenyűgözte a látvány.

A művész a színházi változat nehézségeiről is beszélt, hiszen az embereknek van egy képük, elképzelésük a híres filmről és könnyen felmerül bennük, hogy meglehet-e azt ugrani. A feladat nem feltétlen egyszerű el kell kicsit feledtetni a közönséggel, hogy ez ugyanaz akar lenni, mint a film, mert habár az alap onnan van, ez mégis egy másik történet. Természetesen a darabot már Kecskeméten többször előadták, az ottani közönség pedig jól fogadta és szerette, amit kapott. Nem volt ez másként a Művelődési Központban sem, a teltház mindenképpen ezt jelzi.

Kiváló decemberi kezdés volt ez a darab.

Szeri Csaba