Közös sajtótájékoztatót tartott Magyarország belügyminisztere és az országos katasztrófavédelmi főigazgató, amelyen a kétnapos, rendkívüli téli időjárási helyzetek kezelésére irányuló gyakorlat előzetes eredményeit ismertették. Dr. Pintér Sándor bevezetőjében elmondta, a törzsvezetési gyakorlat résztvevői számos kritikus, havazással és fagyos időjárással kapcsolatos téli szituációt modelleztek a társszervek jelenlétével. A belügyminiszter beszámolt arról is, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerdán rögtönzött ellenőrzést tartott az ország valamennyi autópálya-kezelő telephelyén, amely során az autópályák tisztításáért felelős géppark állapotát mérték fel a szakemberek. Ezután hozzátette, a tél közeledtével a Magyar Honvédség hasonló ellenőrzést végez a napokban a saját gépparkján belül, hogy extrém méretű havazás esetén azonnal, hatékonyan bevethetőek legyenek a járművek.

Pintér Sándor a továbbiakban az éppen véget ért felkészülési gyakorlat kapcsán elmondta, annak részletes eredményeit egyelőre még értékelik, az előzetes információk alapján azonban egyértelműen elmondható, hogy Magyarország katasztrófa-elhárításban közreműködő szervezetei felkészültek a télre, a havazásra és a kritikus időjárási körülményekből fakadó problémák kezelésére. A szimulált gyakorlat során, ahogyan a márciusi havazás esetén sem, úgy ezúttal sem hagytak elzárt települést az országban, egyetlen egy ember sem hűlt ki a hidegben, mindenkin segítettek és mindenkihez eljutottak, a zord időjárási körülmények ellenére is. A gyakorlat során a társszervek az információ áramlását, a hatékony együttműködést, a technikai eszközök és a beavatkozó állomány szükségszerű átcsoportosítását, a forgalom korlátozását, a HUNOR mentőszervezet és a Magyar Honvédség esetleges bevetését, a lakosság alapvető élelmiszerekkel történő ellátását, valamint a közigazgatási irányítást gyakorolták, a tárca vezetőjének véleménye szerint sikerrel.

Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az elmúlt hónapok fejlesztéseinek köszönhetően Magyarországon egy világszínvonalú technikai rendszer szolgálja a lakosság védelmét, amelynek egyik legfontosabb pontja az állampolgárok tájékoztatása. „Nagyon fontos, hogy a magyar állampolgárok időben jussanak hiteles információkhoz, hogy a saját és családjuk élet- és vagyonbiztonságáról gondoskodni tudjanak, és a hiteles információk birtokában hozhassák meg döntéseiket” – mondta a főigazgató, aki a november 25-én elindított, táblagépekre és mobiltelefonokra optimalizált veszélyhelyzeti tájékoztató rendszerben rejlő lehetőségeket méltatta. „A hivatásos és önkéntes katasztrófavédelmi erőkre, a rendvédelmi erőkre és a Magyar Honvédség erőire okkal számíthat a magyar lakosság. Megteszünk mindent a hiteles és gyors tájékoztatás érdekében, valamint azért, hogy a bajban mindenkinek segítséget nyújtsunk” – zárta tájékoztatóját az országos katasztrófavédelmi főigazgató.

A kétnapos gyakorlat során a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon felállt operatív törzs, valamint a helyi és a társzervek operatív törzseinek feladata a rendkívüli időjárás körülményei során történt két tömeges baleset, valamint az áramszolgáltatásban két településen fellépett jelentős üzemzavar kezelése volt. A gyakorlat résztvevői megtették az ilyen helyzetek során szükséges intézkedéseket a lakosság ellátásának biztosítására és tájékoztatására is.

Forrás: Csongárd Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság