A megjelenteket Agócs Lászlóné, a Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Szervezetének vezetője, majd Dr. Molnár Gyula elnök köszöntötte. A Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjainak műsora után Dr. Szekeres Veronika, az Országos Vérellátó Szolgálat regionális vezetője is szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, legtöbbjüket személyesen is ismeri, hiszen ő hazajön Szentesre, sokuk véradását végigkísérte. Kiemelte, hogy azért is jelentős dolog az, hogy újra és újra donornak jelentkeznek, mert folyamatos igény van a vérkészítményekre. Idén ősszel fordult elő először, hogy ebben a régióban műtétet kellett elhalasztani vérhiány miatt. Ezért is fontos az, hogy azok, akik rendszeres véradók, jó példái tudnak lenni az önzetlen segítségnyújtásnak. Fontos az, hogy a gyerekeik, unokáik ebbe nőjenek bele, hogy a kereslet ne lépje túl azt a limitet, amit biztosítani tudnak.

Sasvári Krisztina, a Vöröskereszt megyei igazgatója nem győzte hangsúlyozni azt, hogy a jelenlévőknek mekkora köszönettel tartozunk. Elmesélte, hogy egy kedves barátja kisbabája ezen a reggelen született meg, és amikor felhívták az örömhírrel – mivel már készült a véradók ünnepére – végiggondolta, mi lenne, ha minden alkalommal felhívnák, amikor egy életet megmentenek a véradók segítségével. Egész nap csörögne a telefonja. Ugyanígy, ha ő maga is telefonon hívna végig mindenkit, hogy köszönetet mondjon, nem lenne elég a 24 óra. Így ezen az ünnepségen köszönte meg minden jelenlévő és távollévő véradónak a segítségnyújtást.

Dr. Molnár Gyula megosztotta az ünneplőkkel, hogy továbbra is mennyien támogatják a véradásokat azzal, hogy fürdőbelépőt, ajándékokat ajánlanak fel a donoroknak. Egy-egy vállalat külön is megjutalmazza a saját dolgozóit. A véradók elismerésében az “Együtt a véradókért Szentesen” Alapítvány tölt be jelentős szerepet. A novemberi Véradók Napján az alapítványhoz befolyt összegből ismerik el azokat, akik hosszú évek óta rendszeres véradók. Dr. Furák Ilona, a szentesi Vérellátó Központ megbízott vezetője is szólt a jelenlévőkhöz, majd átadták az elismeréseket a mintegy 200 jubilálónak, köztük a jelenlévő mindszentieknek is.

A mindszenti jutalmazottak:

Kilencvenszeres véradásért: Varga György

Nyolcvanszoros véradásért: Tóth Antal

Hetvenszeres véradásért: Halál Sándor

Hatvanszoros véradásért: Balázsa László, Debreczeni János, Herczeg Ferenc, Kiss Gábor, Sándor György

Ötvenszeres véradásért: Bozó Tibor, Kovács Sándorné, Tülkös Ferencné

Negyvenszeres véradásért: Bereczki István, Csende Tibor, Kiss Mihály, Köteles István, Szabó József, Szécsényi Ferenc, Szőke István

Harmincszoros véradásért: Bozó Dezső, Bubori István, Csatlós Mihályné, Gálné Tóth Anikó, Losonczi István, Lucza Ferenc, Pálinkó Gábor, Szunyi Gábor, Szunyi Kálmán

Szöveg, fotó: Juhász Éva