2013. évben magánszemélyek személyi jövedelemadó bevallási határideje mákus 21-e volt. Azok a magánszemélyek, akik a megadott határidőig nem teljesítették bevallásadási kötelezettségüket a Nemzeti Adó és Vámhivataltól szeptember, október hónapokban bevallásuk pótlására felszólító levelet kaptak.

Mi a teendő, ha felszólító levelet hozott a postás?

A bevallás kitöltéséhez szükséges a 1253-as számú személyi jövedelemadó bevallás elnevezésű nyomtatvány, amely letölthető a NAV internetes honlapjáról, vagy személyesen átvehető az adóhivatal ügyfélszolgálatain, így Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Szentesen, Makón, Csongrádon és Mórahalmon.

A bevallást a 2012-es adóévben kapott jövedelmeket tartalmazó munkáltatói, kifizetői igazolások alapján kell elkészíteni, a kész adóbevallás benyújtható személyesen az ügyfélszolgálatokon, postai úton, vagy ügyfélkapuval rendelkező adózók esetében elektronikusan is.

Ha bevallási, illetve egyéb adókötelezettségük teljesítéséhez általános tájékoztatásra van szükség, azt személyesen az ügyfélszolgálatokon, illetve telefonon keresztül a 06-40/424242 számon kaphatnak.

A bevallás utólagos teljesítésére a kézhezvételtől számított 8 napos határidő áll rendelkezésre. Azon magánszemélyek, akik nem pótolják adóbevallásukat mulasztási bírságra számíthatnak.

Annak érdekében, hogy a következő adóévben a bevallás benyújtását határidőben teljesítsék, illetve a mulasztáshoz kapcsolódó következményeket elkerüljék, az adózó magánszemélyek figyelmét a következő adózási lehetőségre hívjuk fel.

A magánszemélyek jövőre önadózás keretében 2014. május 20-ig teljesíthetik személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket. A jelenleg hatályos adójogi szabályozás szerint a -nem egyéni vállalkozó, és nem ÁFA fizetésre kötelezett – magánszemélyeknek lehetőségük van az adóhatóság közreműködését kérni bevallási kötelezettségük teljesítéséhez.

Ehhez a következőkre kell figyelni:

– Az adózónak 2014. február 17-ig a 1353NY jelű nyilatkozaton kérnie kell az adóhatóság közreműködését a 2013. évre vonatkozó SZJA bevallási ajánlat előkészítésében.

– A hivatal a rendelkezésre álló adatok alapján elkészíti a bevallási ajánlatot, és azt az adózó által kért címre 2014. április 30-ig megküldi, amly tartalmazza a bevallást és a bevallás kitöltése alapjául szolgáló munkáltatói, kifizetői adatokat.

A magánszemélyek esetében a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettség határidőben történő teljesítésének ez a legegyszerűbb módja, éljenek az előzőek szerinti lehetőséggel, bízza meg az adóhivatalt bevallásának elkészítésével!