November elején elindult a Mindszent Város Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Beruházásának Megvalósítása elnevezésű KEOP-1.2.0/09-11-2011-0049 azonosító számú projekt a településen – számolt be Zsótér Károly, polgármester a szerdai közmeghallgatáson, amit a kulturális központban rendeztek.

– A kivitelezők szinte láthatatlanul dolgoznak a településen, ahol már ötödik utcánál tartanak – folytatta polgármester, aki kérdésünkre elmondta, hogy eddig még nem volt gond, nem panaszkodtak a házi bekötések kiépítésénél a helyiek.

A kivitelező, mint ahogy azt már fent is írtuk a legkíméletesebb módon dolgozik, nem bontják meg a járdát, átfúrnak alatta, de így tesznek a kerítés alatt is. Zsótér Károlytól megtudtuk, a helyszíni felmérések során kiderült, sok helyen nem kell az utat sem megbontani, ugyanis azon az oldalon, ahol a gázvezeték fut, (attól egy méterre) ott történik majd a gerinc kiépítése.

Széll Pál a közmeghallgatáson arról érdeklődött, hogy mikor kezdik el a szennyvíztisztító felújítását, mert véleménye szerint ez a munkálat történhetne egy időben a házi bekötések kiépítésével.

Sándor Tivadar, a Betonútépítő Zrt. főépítési vezetője válaszolt a kérdésre, elmondta az engedélyezési és a kivitelezési terv elkészítése van folyamatban. Zsótér Károly szerint a tervek és az engedélyek márciusra meg lesznek, így akkor kezdődhet a tisztító felújítása.

A munkálatokat jelenleg a Szőlő-parton végzi a kivitelező, de hamarosan a Dózsa-telepen és a Horváth Gyula utcában is megkezdődik a munka.

5,2 milliárd forint érkezett Mindszentre

A szerdai közmeghallgatáson Zsótér Károly, polgármester beszámolt az Önkormányzat 2013. évi tevékenységéről is. Elmondta, a kormány január elsejével Mindszent adósságának hetven százalékát vállalta át, sőt a hírek szerint a maradék harminc százaléktól is megszabadulhat az állam segítségével a település.

A polgármester kiemelte, 5,2 milliárd forint fejlesztési pénz érkezett a településre. Ennek nagy részét – 4,5 milliárd – a szennyvízberuházás teszi ki. Az intézmények is nagyon sok pályázati lehetőséggel élnek, az egyik legaktívabb a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ.

Zsótér Károly kitért a képviselők munkájára is. Idén a minimális tíz testületi ülés helyett harmincszor üléseztek. Háromszázegy határozatot hoztak, négy új rendeletet alkottak és tizenkilencet módosítottak. A polgármester szerint ez példátlan Mindszent életében.

Pósz Péter több kérdést is megfogalmazott a városvezetők felé. A mindszenti férfi arról érdeklődött, hogyan képzelik el a további gazdálkodást, mi a helyzet a város szociális életével, valamint, milyen segítséget kapnak a civil szervezetek.

– Ipari parkot szeretnénk létesíteni, ami nagy költségekkel jár. A szennyvízberuházás után olyan területet kell kialakítani, ahol ezt meg lehet valósítani. Vannak már tervek a mártélyi úton, kialakulóban van ez a park, amit természetesen még lehet és kell is fejleszteni – válaszolta a polgármester, aki elmondta, hogy az Önkormányzat segít a rászorulóknak, de csak miután a kérelmet megtárgyalta a szociális bizottság.

A civil szervezetekkel kapcsolatosan is válaszolt a polgármester. Az elmúlt időszak szűkös anyagi helyzete miatt nem tudták támogatni az egyesületeket, de tervek között szerepel, hogy a jelenlegi tűzoltószertárra építenek egy új emeletet és az, az épület civil házként tudna működni.

Takács Judit a LEADER pályázatokra volt kíváncsi, ugyanis Mártély, Hódmezővásárhely és Székkutas is részesült támogatásban, de Mindszent nem. Tárgyaltak-e ez ügyben a megfelelő személyekkel – tette fel a kérdést a mindszenti hölgy, aki azt is megkérdezte a polgármestertől, hogy a jövő évi választásokon indul-e polgármesternek, és ha igen, akkor milyen pártot fog képviselni.

– A LEADER pályázatra csak azok a települések jelentkezhetnek, akik ötezer fő alattiak, vagy a külterületen élők száma eléri a teljes lakosság két százalékát. Mindszent egyik feltételnek sem felel meg, így nem pályázhat – válaszolt a polgármester, aki egyelőre még nem tudja, hogy indul-e vagy sem. „Szeretem, és persze szeretném is folytatni a munkát, de, hogy indulok-e azt az utolsó hetekben fogom eldönteni. Amennyiben indulok, akkor azt a Fidesz támogatásával teszem, de egyik párt tagja sem leszek” – mondta Zsótér Károly.

Antal Sándor