Anyagi csőd fenyegette Ásotthalmot, ezért októberben feloszlatta önmagát a képviselő-testület, ezt a héttagú testületből négyen, Babarczi Antal, Németh Attila, Papp Renáta és Pőcze Levente szavazta meg. Ezt követően B. Nagy László kormánymegbízott, Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő (Fidesz), és Babarczi Antal polgármester-jelölt a Belügyminisztériummal folytatott tárgyalásokat, melynek eredményeképpen 23,5 millió forint érkezik Ásotthalomra. „Ennek köszönhetően a település el tudja kerülni a közvetlen anyagi csőd veszélyét, a belügyminiszter döntése értelmében azonnali támogatásba részesül Ásotthalom” – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

Babarczi közölte, azért döntöttek a testület feloszlatása mellett, mert változtatni szerettek volna a falu helyzetén, hiszen a csőd felé sodródtak. „A most megítélt összeg arra elegendő, hogy az önkormányzat megússza a csődöt. Kijelenthetjük, hogy idén talpon tud maradni a település, jövőre pedig az új polgármester felelőssége lesz az önkormányzat anyagi ügyeinek az intézése” – fogalmazott a polgármester-jelölt. Hozzátette, 40 milliót igényeltek, és van arra nézve ígéretük, hogy 2014-ben újabb forrásokhoz juthassanak. Kérdésünkre elmondta, az esztendőt tiszta lappal kezdték, hiszen a kormány átvállalta a település adósságait, de a költségvetést mínuszosra tudták csak tervezni. Arra számított a testület, hogy bevételeikből fedezni tudják kiadásaikat, de augusztus végére már 35 milliónyi kifizetetlen számlája volt a településnek.

Kothencz János, a kormánymegbízott társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsadójaként a sajtótájékoztatón elmondta, B. Nagy László komoly hangsúlyt fektet arra, hogy ilyen helyzetek ne forduljanak elő egyetlen település életében sem, vagy ha mégis, akkor azt a leghatékonyabban tudják kezelni. „Mihállfy Béla munkatársammal együtt hangsúlyozom, köszönjük a településen élők jelzését, és a jövőben is kiemelt figyelmet fordít B. Nagy László Ásotthalomra, hogy még csak a közelébe se kerüljön a jelenleg kialakult helyzetnek” – fogalmazott a kormánymegbízottat képviselő Kothencz János.

Az ásotthalmi sajtótájékoztatón elhangzott, a Belügyminisztérium következő pénzügyi támogatási kerete 2014 tavaszán nyílik meg, a falu akkor is igényelni fog támogatást.

Forrás: Szegedma.hu