Id. Máriás Ferenc 1922. február 22-én született, aki a hadifogságból regénybe illő módon megszökve főerdészként dolgozott nyugdíjba helyezéséig. Az azóta eltelt 30 év sem volt eseménytelen. Az állatok iránti szeretete, a lovak iránti rajongása, mely végig kísérte az életét, sok kalandba vitte.

A Feri bácsiról készült film ezeket a kalandokat eleveníti fel. Életének főbb állomásait, élményeit láthatjuk 89 percben. A film címe: „Máriás Ferenc erdész: Életem”, ami Varga Árpád Zsolt filmrendező operatőr, producer, illetve Czurkó Szilád és Czurkóné Czeglédi Ida munkájának köszönhető.

– Személyesen ismertem Feri bácsit, már több mint 15 éve, ugyanis több lovas rendezvényen is jártam kamerával és Ő mindig megfordult ott vagy lóval, vagy biciklivel – kezdte beszélgetésünket Varga Árpád Zsolt, aki elmondta, hogy már korábban is készített vele interjút, de nyolc éve fogalmazódott meg az a gondolat, hogy Feri bácsi fantasztikus életútját filmre vigyék.

„Nagyon kevesen vannak, akik biciklivel járnak Budapestre, lovat tenyésztenek, avagy 77 évesen még átússzák a Tiszát” – elevenített fel néhány momentumot Máriás Ferenc életéből a producer, aki szerint a mindszenti erdész egy olyan tiszta, őszinte, egyenes ember volt, akinek az élete irányt mutathat sok ember számára.

– Eleinte azt mondta, hogy nem vagyok én érdekes, de aztán egy találkozó alkalmával beleegyezett a filmkészítésbe. Czurkó Szilárd nagyon sokat segített, napi kapcsolatban álltak, majd Szilárd megbeszélte vele, hogy mehetünk forgatni. Azonnal mentünk, két ütemben, februárban és május forgattunk – árulta el Varga Árpád Zsolt, akitől megtudtuk, hogy a film első forgatási napján, Feri bácsi 89 évesen felült a lóra.

– Megdöbbentő volt az interjú során, hogy Feri bácsi megnyílt és egyre mélyebb dolgokat mesélt el, újra átélte az eseményeket, pedig sokan nem szeretnek a szomorú dolgokról, a borzalmakról beszélni – mondta a producer, akitől megtudtuk, hogy a négy és félórás interjúból született meg a 89 perces dokumentum film, amit Feri bácsi 89 éves korában forgattak.

A hétfői zártkörű vetítésen a családtagok, a támogatók és a sajtóképviselői voltak jelen, ami után december 11-én tartják a nyilvános bemutatót, melyre szintén 19 órakor kerül sor az Emlékpontban. Amennyiben nagy lesz az érdeklődés, akkor a helyszín változhat, és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban vetítik majd le.

– November 30-a az országos filmszemle leadási határideje, melyen szeretnénk dokumentumfilm kategóriában nevezni. Ez az Aranyszem Operatőr Fesztivál amit Illés György születésének 99. évfordulójára rendez meg a szakma. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy erre nevezhetjük a filmet. Péntekig még elvégezzük az utolsó simításokat és leadjuk – zárta mondandóját a producer.

A család nem tudott a filmről

Feri bácsi lányától, Urbaniczki Gyuláné Máriás Magdolnától megtudtuk, édesapja nem árulta el családjának, hogy filmet forgatnak életéről, mindössze féléve vettek róla tudomást. Természetesen rengeteg anyaggal járultak hozzá, hogy elkészüljön a film, aminek bemutatója után csak ennyit mondott: “fantasztikus volt”.

A.S.