Az egyik pécsi lakótömbben eddig csaknem 80 ezer forintot spóroltak meg a rezsicsökkentéssel. A házkezelő elmondta: csökkent a közös költségük, így a jövőben felújításokra is több pénzt tudnak költeni.

További megtakarítást jelenthet a társasházaknak, ha a jövőben a liftek áramszámlájában is érvényesíthetik a rezsicsökkentést. Erre jelenleg nincs lehetőség, mert a törvények szerint a lift nem tartozik az egyetemes szolgáltatás körébe, amelyet a lakossági fogyasztók kapnak. A Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa olyan javaslatot nyújtott be, amelynek alapján a liftek áramszámlája is 20 százalékkal csökkenhet.

Német Szilárd közölte: ott, ahol liftek vannak, nem jár ez az egyetemes szolgáltatás a villamos-energia szolgáltatók részéről, ezért azt kezdeményezi, hogy 2014 január elsejétől járjon. “Ismét faragunk a közös költségekből” – tette hozzá. A módosító javaslat szerint a társasházak kezelőinek jövőre kötelező lesz tájékoztatni a lakókat arról is, mennyit spóroltak a rezsicsökkentéssel a közös kiadásokból. Az adatokat minden év február 15-ig ki kellene függeszteni az épületben.

Az országgyűlés két hete fogadta el azt a törvényt, amely alapján januártól átláthatóbbak lesznek a közüzemi számlák. Ezentúl azonos lesz a gáz-, a villany-, a távhő- és a vízszámla külalakja, valamint a kéményseprési és szemétszállítás után kiküldött számla is. A különbség a színekben rejlik: a vízszámla kék, a távhőszámla pedig lila lesz. Az első oldalon csak a legalapvetőbb információkat tüntetik fel: az elszámolási időszakot, a fizetendő végösszeget, a fizetési határidőt, valamint azt, hogy a rezsicsökkentés miatt az adott hónapban, illetve összesen hány forintot takarított meg a fogyasztó.

Forrás: hirado.hu