Sajtótájékoztatót tartott Dr. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója és Árva László főtanácsadó november 21-én az Emlékpontban.

– Mint ismert, tavasszal Blazovich Péter felmentését kérte a megbízatása alól. Kiírtunk egy pályázatot, amelyre ketten jelentkeztek, de egyik pályázó sem volt alkalmas a vezetői szerepre. Úgy gondoltuk, hogy a vásárhelyi és szegedi iskolákkal kialakult jó kapcsolatot ápolni kellene. Végül úgy döntöttünk, hogy szakmai főtanácsadóként Árva Lászlót, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola igazgatóját nevezzük ki – kezdte Nagy Imre. Hozzátette, Árva László az intézmény szakmai képviseletét, a munka áttekintését és irányítását végzi el, valamint ő hagyja jóvá az Emlékpontban dolgozók munkáját.

– Több szempont miatt esett a választás Árva Lászlóra. Egyrészt azért, mert az Emlékpont létrejötte óta segíti az intézmény munkáját, másrészt azért, mert az egyik legnagyobb vásárhelyi iskola igazgatója, így az oktatásban is részt vesz – folytatta a múzeumigazgató.

A gimnázium igazgatója megtiszteltetésnek nevezte a megbízást. Elmondta, a legnagyobb feladat a 2014-es év részletes megtervezése. Tavasszal megvalósul egy olyan kiállítás, amelyen a Rákosi-korszak igazságszolgáltatásának titkaiba nyerhetnek betekintést az érdeklődők. Továbbá jövőre lesz a Holokauszt 70. évfordulója, valamint 100 éve, hogy kirobbant az első világháború. Mindkettő eseményre készülnek Hódmezővásárhelyen is.

– A történelemoktatásnak meghatározó szerepe van a társadalom életében. Még mindig nem sikerült elérni, hogy ez a tantárgy közelebb kerüljön a diákok személységéhez. Abban, hogy ez változzon, hatalmas szerepe lehet az Emlékpontnak. A célunk, hogy a gyerekek rájöjjenek, hogy a történelemnek mindannyian részesei vagyunk – ismertette Árva László. A főtanácsadó elmondta, tervezi, hogy az intézményben a hódmezővásárhelyi és a környező településeken élő, helytörténettel foglalkozó amatőr szakemberek megosszák a munkásságukat a közvéleménnyel.

Megyeri József