A 40 év fölötti, dohányzó férfiak 40 százaléka merevedési zavarral küzd. A fiatal nőknél pedig meddőséget okozhat. A cigi ciki!- ezt szemléltette Fejes Kinga füll-orr-gége szakorvos a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban, középiskolásoknak csütörtökön. A fiataloknak a sexualitás nagyon fontos, így ezen a példán keresztül könnyebb megszólítani őket.

Szinte az összes gyermek feltette a kezét tegnap délután a gimnázium olvasó termében, amikor a szakorvos azt kérdezte tőlük, van-e a családban dohányzó személy. Ez is mutatja, még mindig mennyire elterjedt drog a dohányzás. Viszont már nem trendi. Sőt! A cigi ciki!- derült ki az előadáson.

Nehéz újat mondani vagy mutatni a témában. Az előadó azonban a személyes tapasztalataiból merítve, olyan példákkal szemléltette a dohányzás káros hatásait, amivel a munkája során naponta találkozik.

 

“Papolni nekik nem lehet. Őket a riasztó adatok, képek, a tények érdeklik. Kétféle embertípusnak szólhat az előadás: az egyik az, aki nem fog dohányozni, a másik meg az, aki már próbálta de nem tetszett neki. Azokat nehéz megszólítani, akik már dohányoznak.”- mondta Fejes Kinga.

A tájékoztató előadás a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány, az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszeréhe, TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1600 kódú, „Egészségfejlesztési program megvalósítása a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány szervezésében.” című, uniós pályázatának része. Célja: kapcsolódóan egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramokat valósítsanak meg. A projekt keretében az Alapítvány 2013. szeptember 1. és 2014. június 30. között előadásokra, csoport- és klubfoglalkozásokra, valamint gyakorlati tréningekre várja Hódmezővásárhely 12-19 éves fiataljait.

A Bethlen Gábor Református Gimnázium kapcsolódó programjai között legközelebb, 26-án egészségügyi állapotfelmérés lesz, 27-én életvezetési tanácsadásra, 28-án stresszkezeléssel kapcsolatos előadásra, december másodikán pedig az egészséges táplálkozásról szóló beszélgetésre várják majd a diákokat.

Major Zsuzsanna