Irinyi János által Magyarország adta a világnak a modern gyufát, napjainkban pedig Szeged szolgálja ki Kelet-Európa és a Balkán országait. Az Europe Match GmbH fióktelepén az utóbbi években végrehajtott fejlesztések biztosítanak egyre hatékonyabb működést, a gyár kalkulációi szerint idén év végére elérhetik a 385 millió dobozt. A Nemzetgazdasági Minisztérium februárban meghirdetett pályázatán 26 millió forintos támogatást nyertek el, amelynek segítségével újabb öt gépet helyezhettek üzembe, valamint 15 fővel növelték dolgozóik számát. Csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón ismertette a cég a pályázat részleteit és távlati terveiket.

Csehországban is szegedi gyufát gyújtanak

“Szegeden az egész régió piacára szánt, kiemelkedő minőségű termékeket készítenek, igen nagy hatékonysággal: az előző évhez képest 27%-kal sikerült növelni az árbevételt” – nyilatkozta portálunknak Klaus Bruns. A tulajdonos-ügyvezető szerint nagyfokú szervezettség szükséges ahhoz, hogy a gyufásdobozonkénti 2 forintos haszonból egy ilyen kapacitású gyár üzemeltetése biztosítva legyen. A bővítést követően jelenleg 152 embert alkalmaz a reklám és kereskedelmi gyufa gyártására specializálódott cég.

2006 óta közel egymillió eurós beruházás valósult meg a cégnél, melynek segítségével korszerűsítették a termelést, modernizálták a beléptető rendszert és nem utolsó sorban jelentősen növelhették foglalkoztatottjaik számát – erről Török György termelési igazgató beszélt. A szegedi gyárban készült gyufa közel 90%-át exportálják, a lengyel, cseh és a Balkán országainak piacát is kiszolgálják. Termelésüket a számítások szerint évi 450 millió dobozig lehetne emelni logisztikai átszervezésekkel és fejlesztésekkel.

367 új munkahelyet létesítettek

“Az elmúlt nyolc-tíz év mélyrepülését követően végre növekvő pályára léptünk, makrogazdasági szinten stabilizálódni látszik az ország. Ehhez a vállalatok vezetői is jelentősen hozzájárulnak – merni kell beruházni és előrelépni, hinni kell benne, hogy van jövője a hazai vállalkozásoknak” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón B. Nagy Lászlókormánymegbízott. Csongrád megyében idén 84 vállalkozás összesen 747 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el, ezzel a negyedik legeredményesebb megye lett az országban. Összesen 376 új munkahelyet létesítettek, mivel a meglévő létszámot is megtartják további két évig, így összességében 1480 fő munkahelyét biztosították két évre.

A kormányhivatal munkaügyi központjának képviseletében Tóth Tamás kiemelte: a 84 nyertes pályázat több mint duplája a 2011-es adatoknak, akkor 37-et számolhattak el. A jelentős növekedéshez hozzájárult a kormánymegbízott megyejárása, valamint az azt kísérő munkáltatói fórumok, céglátogatások.

 

Forrás: szegedma