Szeged-Kiskundorozsma szélén, egy telepen generációk óta élnek emberhez méltatlan körülmények között, jelenleg huszonkét roma család, mintegy 120 ember lakik ott – mondta a megyés püspök, amikor átvette az érintettek írásos kérelmét.


Kiss-Rigó László úgy fogalmazott: az egyházmegye célja, hogy az új lakópark kialakításával a családoknak normális lakhatási körülményeket teremtsen, ezzel megadva a lehetőséget arra, hogy önmagukon is tudjanak segíteni.
A püspök közölte, a korszerű épületek mellett a tervek szerint közösségi házat, sportpályát és egy kis kápolnát is kialakítanak. A kezdeményezéshez az önkormányzattól jogi és erkölcsi támogatás mellett a szükséges terület rendelkezésre bocsátását kérik, a beruházáshoz szükséges anyagi források előteremtését az egyházmegye katolikus közössége vállalja – tette hozzá.

Kitért arra, hogy a telepen élők szeretnének együtt maradni. A sikeresen működő keresztény roma szakkollégium mintájára – ahol a hallgatók kétharmada cigány nemzetiségű – a lakóparkba hasonlóan nehéz sorsú, nem roma családokat is befogadnának.

Kiss-Rigó László hangsúlyozta, minél hamarabb szeretnék elkezdeni a munkát.
A lakópark létrehozása olyan óriási lehetőség, amely a cigányságnak a történelem folyamán soha nem adatott meg – fogalmazott Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Raffael György roma mediátor kijelentette: ha a társadalmi mobilitás hiánya a kiskundorozsmai telepen tapasztalhatóhoz hasonló méreteket ölt, az már nem kezelhető magánügyként, ezért összefogásra van szükség. Hozzátette, hogy a családok beköltözését intenzív szociális munka kíséri majd, az emberek életvezetési tanácsokat kapnak annak érdekében, hogy az öngondoskodás feltételeinek alapjait megteremtsék. A gyerekeknek pedig külön oktatási és szabadidős programokat szerveznek majd – közölte.

Forrás: MTI