A lámpás felvonulást Ludas Matyi vezette fel az ő libájával, majd követték őket az óvodás gyermekek, az óvó nénik és a dajka nénik, a szülők és a testvérek és Búza Zsolt polgármester is.

A templomban már várta a Márton napi menetet a közönség, valamint Antal Imre plébános is. Várakozásuk nem volt hiába való, ugyanis a nagycsoportos óvodások olyan látványosan és hitelesen játszották el a pannóniai születésű Szent Márton püspökké választását, hogy azt még egy igazi püspök is megirigyelhette volna!

A Szent Márton napot már hagyományként ünnepli az óvodánk. Nem csak az idén, hanem az elmúlt évben is ünnepeltük, és minden évben bővítjük egy kicsit hol ezzel, hol azzal a tevékenységgel – mondta el portálunknak Pinjung Emilné óvodavezető a baksi Szent Márton hétről.

Ez egy egész hetes program, amit már korábban megterveznek az óvó nénik. A programban az első lépés a libalátogatás, ami nagyon fontos a gyerekek számára, hiszen ekkor mindegyik érzékszervükkel megtapasztalják, hogy tulajdonképpen milyen a liba, annak tollazata, a viselkedése. A látogatás során a gyerekek libatollat kaptak, melyet visszahoztak az óvodába, majd kipróbálták írószerszámként, így megtapasztalták azt is, hogy régen hogyan írtak az emberek a libatollal. E mellett különböző tevékenységeket végeztek, kézműves foglalkozások voltak, mézeskalácsból libát sütöttek, linzertésztából szintén liba készült. A szülőkkel és az óvó nénikkel libahájat vásároltak, közösen kisütöttek, így megkóstolhatták még a libatepertőt is.

A szülők hoztak fosztott libatollat, kis cihából kis párnát készítettek a gyerekek maguknak, melyet utána az óvó nénik és a dajka nénik bevarrtak. Ezeken a foglalkozásokon minden csoport részt vett a maga kis tevékenységével. A kicsik egyszerűbbel, a középsősök bonyolultabbal, és tulajdonképpen a nagyok vitték a Szent Márton hetet. Ők Szent Márton legendáját dolgozták fel, az előadást bemutatták a polgármesteri hivatalban és az idős embereknek is. Felléptek vele az iskolában is, ahol libazsíros kenyérrel, lila hagymával és libatepertővel kedveskedtek az iskolásoknak.

Az előadás felkészítő pedagógusai Búzáné Huszka Ildikó óvónéni, Rica Mihályné óvónéni és Búzáné Gál Anna dajka néni voltak. Baloghné Váradi Brigitta néptánc tanárunk mindig figyelemmel kísérte a gyerekek felkészülését, és ő is ötleteivel segítette a műsor elkészítését, valamint neki köszönhetjük a Kender zenekar előadását és kíséretét is –tudtuk meg Pinjung Emilnétől, az óvoda vezetőjétől.

A templomi előadás után a résztvevők a faluházban folytatták a Szent Márton hetet, ahol táncház, népi játékok és kézműves foglalkozások várták a gyermekeket, a szülőket és az érdeklődőket.

Azt gondolom, hogy mivel egyházi fenntartásban van az iskolánk és az óvodánk, még inkább szem előtt kell tartanunk az egyházi ünnepeket – mondta Búza Zsolt a templomi fellépést és a táncházat követően. Ezek az ünnep több funkciót is betöltenek településünk életében, így a hagyományok felelevenítését és a közösségépítést.

Ennek a napnak, de az egész Szent Márton hétnek is az egyik legfontosabb üzenete az, hogy hogyan lehet közösségben élni. Ebből pedig azt gondolom, újra jelesre vizsgázott a falunk – fogalmazott a polgármester.

kistelekjaras.hu