A pályázattal a meghirdetők lehetőséget kívánnak teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiatalok bemutatkozására, megmérettetésére, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Algyői Tojásműhely tagjai: Bakos Dorina, Balázs Petra, Balázs Dóra, Pigniczki Kata, Klatka Eszter és Nacsa Izabella ’Hagyományos hímes tojások többféle technikával’ címmel pályáztak az országos megmérettetésen.

Az országos elődöntőket követően az Ifjú Kézművesek Országos Kiállítására 2013. november 8-án került sor Debrecenben, a Művelődési Központ Belvárosi Galériájában.

Az Algyői Tojásműhely a X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves pályázaton tojáshímzés kategóriában a 16-25 éves korosztályban I. helyezésért minisztériumi díjban részesült. A díjat Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, a pályázat fővédnöke adta át.

A Tojásműhely tagjai átvehették továbbá A Magyar Kézművességért Alapítvány értékes könyvjutalmait is.

Szakmai vezetőjük, Bereczné Lázár Nóra hímestojás-festő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere kiemelkedő oktatói tevékenységéért Hubert Erzsébet Borbála etnográfustól, a NESZ alelnökétől, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnökétől Dobiné Vass Júlia nádudvari népi iparművész kerámia ajándéktárgyát vehette át.

A közösségi díjakat Somogyi Béla, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere és Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója adta át.

A kiállítást Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője méltatta.

A kiállításhoz kétnapos országos Vándorlegény konferencia is kapcsolódott.

Forrás:

Bereczné Lázár Nóra
Hímestojás-festő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, Magyar Kézműves Remek-díjas alkotó