A Rádió 7-ben egy nyolc alkalommal jelentkező sorozatot indítottunk el október 21-én, melyben olyan intézményeket, szervezeteket mutatunk be, amik segítik a nyugodt családi élet kialakítását. “A nyugodt és kiegyensúlyozott élet titka a biztos családi fészek” című műsorunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatásával hoztuk létre.

A legszebb hivatás szülőnek lenni- hangzott el műsorunkban. Akadhatnak olyan élethelyzetek, amikor egy gyermek ilyen-olyan oknál fogva nélkülözni kényszerül mindezt a stabil hátteret. Azok az emberek, akiket megszólít egy ilyen krízishelyzetbe került gyermek sorsa, felismerik mindezt és vállalják a nevelőszülői, befogadó szülői hivatást, mindenképpen tiszteletet érdemelnek. Hiszen nem csupán az aktuális sorsállapot rendezésében nyújtanak segítő kezet, de a sebek gyógyításával a gyermek egészséges felnőtté válásában, jövőképének alakulásában is komoly szerepet töltenek be. A leghatékonyabb családpótló közeg maga a család.

Az ÁGOTA Alapítvány közel hétezer 0-23 éves korú gyermekhez jut el, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató pedig négyezer gyermeket karol fel, tehát ennyit gondozunk közvetlenül – mondta el Kothencz János. Hozzátette, egy gyermeket akkor emelnek ki a családi környezetéből, ha veszélybe kerül a testi, az értelmi, az érzelmi, vagy az erkölcsi fejlődése. Az országban ma már elsődleges cél, hogy a gyerekek ne intézetben nevelkedjenek, hanem családokhoz kerüljenek. Nem a családnak keresnek gyereket, hanem fordítva, a gyermeknek családot. Megkérdezik a gyermeket, hogy mi a véleménye, mik az érzései, és az alapján születnek döntések – derült ki a műsorból.

Bodor Jánosné és Sánta Lászlóné, hivatásos nevelőszülőként érkeztek stúdiónkba. Mindketten elmondták, saját gyermekeik mellett döntöttek úgy, hogy befogadó szülőként magukhoz vesznek még gyerekeket. A műsorban elhangzott, most már kezd kialakulni egy olyan összetartozás, melynek segítségével a nevelőszülők egymást is tudják támogatni.

2014. január 1-jétől bevezetésre kerül a befogadó szülő fogalma – mondta el Kothencz János, hozzátette, beletartoznak majd az átmeneti gondozást biztosító úgynevezett helyettes szülők, a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermeket ellátó nevelőszülők, hivatásos nevelőszülők, ideértve a különleges és speciális nevelőszülőket is. A változás lényeges eleme, hogy a foglalkoztatási jogviszony – amely kiterjed a helyettes szülőkre és a “hagyományos” nevelőszülőkre is – szolgálati időre fog jogosítani. Ezzel egészség- és betegbiztosításra is jogosulttá válnak a befogadó szülők.

Az Ágota Alapítvány rendszeresen rendez családi napokat, amin több ezer ember vesz részt. A József Attila Általános Iskola és Szakiskolában szombaton megtartott rendezvényen több száz adag gulyás fogyott, de az ugráló vár, a játszósarok és a különböző programok is nagy sikert arattak. A közösségi napon részt vett Áder János köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita.


Az integrációs programsorozat célja, hogy a családból kiemelt gyermekek és fiatalok befogadó családokra és elfogadóbb társadalmi közösségre találjanak – mondta Kothencz János, az Ágota Alapítvány elnöke, aki hozzátette, a támogatott fiatalok e rendezvény által olyan – több generáció együttműködésében megvalósuló – közös élményeket élhetnek meg, melyek nagymértékben hozzájárulhatnak sikeres társadalmi integrációjukhoz.

Bodor Jánosné és Sánta Lászlóné több családi rendezvényen is részt vett már, ahol a gyerekek közösen tudnak programokon részt venni, és felhőtlenül élvezhetik egymás társaságát. Kothencz János hozzátette, már készülnek a Mikulás ünnepre, de a december 20-ai Ágota Karácsony szervezése is folyamatban van.

A Nevelőszülők és Befogadó Szülők Országos Szakmai és Érdekképviseleti Szövetsége azon dolgozik, hogy a nevelőszülők és a gyermekek közötti kapcsolatot megerősítsék. Bodor Jánosné “Jutka néni”, a NESZÉSZ elnöke saját tapasztalataival is segítheti az állami gondozott gyermekek örökbefogadóit. “Egy nevelőszülői feladat ellátása során teljesen más helyzetben kell helyt állni, mint vér szerinti szülőként. Gyakran nagyon sok hiányossággal, veszteséggel érkeznek a gyermekek, nekünk pedig muszáj gyógyítóknak lennünk.

Nagy Ágnes