Kamera az erdőben, rönkbe rejtett GPS nyomkövető, folyamatos járőrszolgálat – az erdészetek sok mindennel próbálkoznak, de egyelőre nem tudják útját állni a fatolvajoknak.ű

Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára szerint nehéz megmondani, mekkora a fatolvajok által okozott kár, de – mint utalt rá – az biztos, hogy hatalmas mennyiségekről van szó.

A legfrissebb ilyen kalkuláció szerint évente 300-500 ezer köbméter fát tulajdonítanak el. A szakember megemlítette, hogy az alsó határ is azt jelenti, ezer hektár erdőnek megfelelő famennyiséget visznek el a tolvajok.  Mindez, tűzifa árában számolva, legalább 4,5 milliárd forintos közvetlen veszteséget okoz – ha feltételezzük, hogy értékesebb rönkök is vannak az ellopott faanyagban, akkor még nagyobb összeg jön ki. További kárt jelent az erdőgazdálkodóknak, hogy a lecsupaszított területeket kötelezően újra kell ültetni, illetve a vagyonvédelemre is költeniük kell.

Az erdészeti egyesület főtitkára a Napközben műsorában elmondta, a tolvajlás szezonja idén még nem indult el, ez jellemzően akkor kezdődik, amikor az időjárás tartósan hideggé válik, a hőmérséklet mínusz 5, mínusz 10 fokra csökken.

Ugyanakkor Támba Miklós, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének alelnöke szerint a legnagyobb kárt nem a szegénységük miatt tolvajlók okozzák, hanem a lopásra üzletszerűen szakosodott csoportok.  A szövetség tisztségviselője szerint a gazdálkodóknak kevés eszköze van a helyzet javítására. Az a legszörnyűbb, hogy gyakran tudják, ki az, aki az adott környéken lopja a fát, de nem figyeltethetik, nem követhetik.

Lomniczi Gergely szerint azonban könnyebbséget hoz majd, hogy a hivatásos vadászokat, erdészeket rendészeti hatáskörrel ruházzák fel, így a tolvajokat igazoltathatják, megbilincselhetik, szükség esetén könnygáz-sprayt és fegyvert is használhatnak velük szemben.

Az erdészeti egyesület főtitkára ez azon változások közé tartozik, amelyek mutatják a fényt az alagút végén. Megemlítette azt is, hogy szigorodott a falopás jogi megítélése, az értékhatár nélkül bűncselekménynek számít.

A főtitkár hozzátette: információ szerint ősszel tárgyalja a parlament az erdőtörvény módosítását, amelynek az is része, hogy a jövőben a fakereskedőknek nyilvántartást kell vezetniük arról, hogy a náluk lévő faanyag honnan származik.

Forrás: hirado.hu