November 11. a Szegedi Tudományegyetem Napja, ugyanis 1872-ben ezen a napon nyitotta meg kapuit a jogelődnek tekintett kolozsvári intézmény, de 1940-ben is ekkor tartották a Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitóját. A hagyomány szerint minden évben az évfordulóhoz legközelebbi hétvégén ünnepi ülést tartott a Tisza-parti universitas Szenátusa, amikor is kitüntetésben részesítették a hazai és külföldi oktatókat, kutatókat.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora angol nyelvű ünnepi köszöntőbeszédében Klebelsberg Kunó kulturális tevékenységét emelte ki, akinek a felsőoktatási intézmény alapköveit köszönhetjük, de jeles tudós személyiségek kinevezésével is támogatta a szegedi universitast. Mint fogalmazott, a szegedi áthelyezés a magyar történelem egyik jelentős eseménye volt. A szegedi mára nem csak az országban, de nemzetközi szinten is elismert intézmény az átmeneti, felsőoktatást érintő nehézségek ellenére is. Az akadémikus kiemelte, nevükben nem hiába szerepel a tudományegyetem minősítés, hiszen jelentős eredményeket mutathatnak fel számos tudományterületükön. Közös feladatuk, hogy oktatók és hallgatók csapatmunkával egyaránt az egyetem céljaihoz, s híréhez tartsák magukat.

A rektori beszédet követően átadták az egyetemi kitüntetéseket. Doctor Honoris Causa, vagyis a szakterületén kiváló eredményt elért kutatóknak járó kitüntetésben részesültStanley Nattel (University of Montreal), Thomas Bremer (Martin Luther Universität Halle), Peter Kleinebudde (Heinrich-Heine University Dusseldorf), valamint Heiko Vogler(Technische Universität Dresden). A díszdoktorok tudományos életben betöltött szerepéről a szegedi egyetem dékánjai ejtettek néhány szót, majd Szabó Gábor akadémikus átnyújtotta a díszokleveleket. A Senator Honoris Causa díjat Marius Raica(University of Medicine and Pharmacy „Victor Babes” , Timisoara), Violet I. Haraszthy(State University of New York at Buffalo School of Dental Medicine) vehette át, róluk ugyancsak a karok vezetői mondtak néhány gondolatot.

Az ünnepségen azok az oktatók, akik a Tisza-parti egyetem és más intézmények közötti kapcsolatápolásban kiemelkedő eredményeket értek el, Pro Universitate-díjban és emlékéremben részesültek. Ezt a mai napon Erdélyi Ágnes, Fekete Éva, Gábor Erzsébet,Hetesi Erzsébet, Nagy Ferenc, valamint Simonka János Aurél vehette át. Az intézményből a már nyugdíjba vonult, de oktatói pályája során jelentős (nemzetközileg is elismert) tudományos oktató és kutatómunkáért Professor Emerita és Professor Emeritus elismerésben Fekete Éva, Hetényi Magdolna, Szente Magdolna, Blazovich László, Hannus István és Hatvani László részesült. Végül a középkori magyar históriák tárgykörében kutató, de nem SZTE-s oktatóknak járó Kristó Gyula-díjat Neumann Tiborvehette át, majd a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kulturális és művészetek területén elért jelentős sikerekért Boros Mihálynak, Sonkodi Sándornak, és Bartók Mihálynak nyújtották át a Klebelsberg Kunó-díjat.

Forrás: szegedma