Volt, aki a testvére kezét szorongatta, mások bátran pörögtek, forogtak a Kankalin Táncegyüttes szombat esti táncházában. Este hattól a gyermekeket és szüleiket várták a közös dínomdánomra, ahol az együttes tagjai mutatták meg, hogyan érdemes lépegetni, ha valaki magyar népzenét hall.

Méghozzá nem is akármilyen muzsikát, hiszen az élő zenét a Rozsdamaró Zenekar szolgáltatta. Így nem csak táncokról és népdalokról tanultak a gyerekek, hanem a hangszerekről is. A táncházban a koreográfia kötetlen, egyszerűen megtanulható alaplépéseket tanítanak a néptáncegyüttes tagjai.

„A lényege, hogy mindenki által elérhető módon, improvizatív táncot szeretnénk tanítani. Két éve tartottuk az első ilyen órát, ezt a hagyományt folytatjuk szeptembertől. Az idén 4 táncház lesz, ez az első”- mondta el Kis-Jakab Péter a Kankalin Néptáncegyüttes vezetője.

A gyerekeknek hat órától, azután a felnőtteknek nyolctól tíz óráig tartottak táncházat szombaton este. A következőt december elejére tervezik, de  az is elképzelhető, hogy hamarabb beiktatnak egy új, kötetlen, Kankalinos népzenés, -táncos estet. A rendezvényeket pályázati támogatással szervezik. Az esteken bárki részt vehet, bejelentkezni sem kell előre. Ezt biztosan nem tudták azok, akik szombaton este a BFMK tánctermének üvegablakai előtt lesekedtek. Most még bátortalanok voltak. “Jó bulinak tűnik! Talán, majd legközelebb”-mondták.

Major Zsuzsanna