2013 szeptemberében – előzetes adatok alapján – az ipari termelés 5,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index 3,1%-kal emelkedett. A termelés az év első kilenc hónapjában az egy évvel ezelőtti szinten maradt.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index szeptemberben 1,8%-kal nőtt.

Továbbra is az autóipar húz

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatokat ismertetve rámutatott: az ipari termelés folyamatosan hónapról-hónapra növekszik, jelenleg a 2008-as válság mélypontja óta a legmagasabb szinten van a negyedéves és a havi ipari termelés egyaránt. A munkanaphatással kiigazított adat utoljára júliusban volt ezen a szinten – tette hozzá.

A fő hajtóerőt továbbra is a járműgyártás jelenti, és erőteljes növekedést mutatnak a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok is – tette hozzá.

A második jó hír pénteken

Biztató adat érkezett ma reggel az exportról is – a külkermérleg javult, és végre a kivitel bővülésének köszönhetően.

Az ipari termelés növekedése nem volt meggyőző az előző hónapokban: 2013-ban mindössze két alkalommal regisztráltak bővülést az ágazatban az előző év azonos időszakához képest.

Előzetes elemzésében Balatoni András, az ING vezető elemzője azt írta: számos jel utalt ugyanakkor arra, hogy az ipari konjunktúra javulása a küszöbön áll – az ipari vállalatok várakozásai folyamatosan javultak, az optimizmus emelkedett, a beszerzési menedzser index a növekedési küszöbérték felett áll, emellett pedig a megrendelés-állomány kétszámjegyű bővülése volt megfigyelhető az elmúlt hónapokban.

Persze a termelési adat nagyon változékony, akár egyetlen gyár tervezett vagy előre nem kalkulált leállása is érdemben befolyásolhatja az eredményt. Ezek azonban csak egyszeri tételek: a rövid távú trend az iparban felfelé mutat és ez előbb utóbb megjelenik a statisztikákban is – véli Balatoni András.

privatbankar.hu