– Mai első közös ünnepünk első szava a hála! Hála legyen az égnek, hogy a kontingens minden tagja hazatért, és mindenkit épségben kaptak vissza szeretteik. Vannak, akiket többen vártak haza, mint ahányan elengedték, s majd csak hazaérkezésüket követően vehették karjaikba először újszülött gyermekeiket – kezdte Áder János.

A visszafogadó ünnepségen Áder János, köztársasági elnök elmondta, „Magyarország a NATO tagjaként minden közös béketeremtő feladatból becsülettel kiveszi a részét”, majd a magyar honvédség főparancsnokaként köszönetet mondott a kabuli reptér őrzését ellátó egység tagjainak, hogy szolgálatuk minden percében sikerrel öregbítették Magyarország becsületét.

– Kabul nemzetközi repülőterét “Afganisztán kapujának” szokás nevezni. A Magyar Honvédség minden missziós munkája közül ez volt az egyik legnehezebb – mondta Áder János, majd hozzátette, a magyar katonák keményen dolgoztak azért, hogy ez a kapu végre egy biztonságosabb országba vezessen.

“Katonáink büszkék lehetnek rá, hogy az elmúlt tíz esztendőben szabadságot vittek Afganisztánba. Ezzel a saját szabadságunkat is teljesebbé, erősebbé tették” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

„Jelentem a kontingens 2013. április 1. és szeptember 30. között a műveleti feladatait maradéktalanul teljesítette. Október elsejétől az előjárói intézkedésnek megfelelően végrehajtotta a kontingens felszámolását, azt követően két ütemben a kontingens teljes állománya kivonásra került az afganisztáni műveleti területről.” – jelentette a pénteki visszafogadó ünnepségen Apáti Zoltán, ezredes a kontingens parancsnoka Áder János, köztársasági elnöknek.

A kabuli repülőtér őrzés-védelmét ellátó 235 fős kontingens szolgálatteljesítése a Magyar Honvédség legnagyobb létszámú műveleti szerepvállalása volt Afganisztánban. A magyar egység 2012. október 1-jén vette át a feladatot Belgiumtól és Jordániának adta át 2013. szeptember 30-án.

A magyar katonák fő feladata a járművek és az afgán alkalmazottak ki- és beléptetése, a kapuk őrzése, első reagáló egységként a légi balesetek helyszínének biztosítása volt. A köztársasági elnök a kontingens minden tagjának emlékérmet adományozott. A külszolgálatból hazatért katonák közül kiemelkedő munkájukért többen kitüntetéseket vehettek át.