A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek rendkívül szigorú előírásoknak kell megfelelnie, ezek különleges műszaki megoldásokat igényelnek – mondta a szakember az Európai Unió 44 tudományos nagyberuházásának egyikeként megvalósuló fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón.


Hozzátette: ezért is kellett szeptember végéig meghosszabbítani a kivitelezési ajánlatok benyújtási határidejét.
A kivitelezési tenderen öt érdeklődő volt, végül három cégtől két ajánlat érkezett, jelenleg ezek értékelése folyik – hangoztatta az ügyvezető.

A 61,3 milliárd forintos összköltségű tudományos nagyberuházás két fázisban valósul meg. A 37 milliárd forintos költségű első építési ütem és a technológiai fejlesztések egy része 2015-re fejeződik be, 2016-ban pedig elkezdődhetnek a kutatások. A második ütemben ma még nem létező technológia kialakítása zajlik majd, a központ teljes tudományos kapacitása pedig 2018-ban válik elérhetővé.

Bizonyos lézerberendezések közbeszerzési eljárásait is kiírták már, más eszközök pedig kutatás-fejlesztési együttműködések nyomán kerülnek Szegedre – közölte a szakember.

Tölgyesi Viktória koordinációs igazgató elmondta, a beruházás előkészítésével párhuzamosan a humánerőforrás-fejlesztés is folyik. A kutatóközpont mintegy 400 munkahelyet teremt 2016-ig, ezek jelentős része világszínvonalú kutatói állás. A tudományos vezetők többségét már megtalálták, folyamatosan hirdetnek kutatói, illetve műszaki álláshelyeket.

A kutatóközpont létrehozása hozzájárul a nemzetközi szinten is elismert teljesítményt nyújtó magyar kutatók hazatelepüléséhez. Így például a kutatói főmérnök, Brockhauser Sándor is franciaországi állását cserélte föl a szegedi pozícióra – közölte az igazgató.
Tölgyesi Viktória kitért arra is, hogy az ELI-HU Nonprofit Kft. komoly hangsúlyt helyez az oktatásra: ösztöndíj-, csere- és tréningprogramokkal segíti a tudományos utánpótlás létrejöttét.

Forrás: MTI