Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Mindenszentek alkalmából megemlékezést és koszorúzást tartott.

Az ünnepség a Kossuth téri I. világháborús emlékműnél kezdődött, ahol Benkő Zsolt települési képviselő elmondta, a két világháború során Hódmezővásárhelyen és környékén több ezren haltak hősi halált. – A városban elesett és végső nyugodalomra lelt katonáink síremlékének felkutatása, beazonosítása és a nevük méltó megörökítése a közösség feladata – halhattuk Benkő Zsolttól.

Ezt követően a megemlékezők a Hősök terén található II. világháborús emlékműhez, majd a Kincses temetőbe vonultak. A résztvevők virágokat helyeztek el dr. Rapcsák András néhai polgármester és dr. Csorba Mihály néhai alpolgármester, dandártábornok sírjánál is.

A sírkertben dr. Grezsa István önkormányzati képviselő kiemelte, a mai fiatalok az iskolán kívül alig hallanak a világháborúban történekről, ezért különösen fontos, hogy mindig legyenek, akik emlékezzenek és felhívják a figyelmet a hősökre.

A rendezvény a Római Katolikus temetőben folytatódott, ahol Kovács Ferenc, a Történelmi Vitézi Rend tagja mondott beszédet. – Immár hat éve, hogy felkutatjuk az elhanyagolt katonasírokat. Százharmincnyolc magyar katona fejfáját azonban tönkretette az elmúlt száz év. Az ő neveik sorakoznak az ezen a napon átadott, a Kincses és a Római Katolikus temetőkben állított egy-egy emlékoszlopon, hogy neveik soha ne merüljenek feledésbe – hangsúlyozta Kovács Ferenc.

Az ünnepség a Szent István templom előtti Levente emléktáblánál, majd a Népkerti Vasútállomásnál lévő „Lelkek emlékére” emlékműnél zárult.

Megyeri József