Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója a produkció szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy saját rendezői koncepcióval és alkotói csapattal, úgynevezett non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! című musicalt, az 1999-es londoni ősbemutató óta ugyanis mindenhol Phyllida Lloyd rendezésében és Anthony Van Laast koreográfiájával mutatták be a darabot.
A budapesti produkciót Szirtes Tamás rendezi, a szereplőválogatás hamarosan elindul, a próbák májusban kezdődnek.
Harangozó Gyula, a szegedi fesztivál művészeti vezetője elmondta: Szegeden augusztus 15-én, 16-án, 17-én, 19-én és 20-án láthatják a nézők a musicalt, amelyre a jegyek csütörtöktől kaphatók. Felidézte, hogy eredetileg az Ének az esőben szerepelt volna a jövő nyári műsorban, ám a Mamma Mia! saját változatának színpadra állítása olyan lehetőség, amelyért érdemes volt egy évvel elcsúsztatniuk a korábban tervezett darabot.
Kiemelte: ez a második eleme a Madách Színházzal kötött hosszú távú együttműködésnek, amelynek első lépéseként a nyáron Az operaház fantomja koncertszerű előadását láthatta a szegedi közönség.
A Madách Színház a világhírű produkciók non-replica változatainak sorát 1983-ban a Macskákkal indította, azóta ebben a formában vitték színre Az operaház fantomját, a József és a színes szélesvásznú álomkabátot, a Volt egyszer egy csapatot, a Jézus Krisztus Szupersztárt, a Producereket és a Mary Poppins című darabot.
Szirtes Tamás elmondta, hogy a Mamma Mia! színre vitelének jogáról tíz éve tárgyaltak, ragaszkodva a non-replica változathoz. Úgy vélte, abban a döntésben, hogy elsőként kapták meg ezt a jogot, benne van a Madách Színház munkájának, eddigi rendezői tevékenységének elismerése és Budapest értéke is.
A rendező szólt arról is, hogy Szegeden megfordul a színpad, nem a Dóm felé helyezkedik el a nézőtér, ez a Mamma mia! szempontjából pozitív fordulat, az alkotókat inspiráló változás, hiszen a megszokottól eltérő, új látvány fogadja majd a közönséget.
Az előadás díszletét Bátonyi György, a jelmezt Rományi Nóra tervezi, az előadás koreográfusa Tihanyi Ákos lesz.
A ABBA svéd popzenekar világslágereire írt darab cselekménye a nézőket egy görög szigetre vezeti, ahol Donna egyedül neveli lányát, Sophie-t. A lány esküvője előtti estén a szigetre érkezik három férfi, akik 20 évvel korábban fontos szerepet játszottak Donna életében. A londoni ősbemutató óta eltelt 14 évben a musicalt világszerte 54 millió ember látta, New Yorkban szombaton játsszák ötezredik alkalommal. 2008-ban filmváltozat is készült olyan sztárokkal, mint Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan és Colin Firth.

 

MTI