A Szegedi Vadaspark egyedei sem a kontinensünkről származnak, hanem a chicagói Brookfield Zoo-ból. Az eddig a karanténházban lakó 10 denevért a mai naptól tekinthetik meg a látogatók a Terráriumházban kialakított éjszakai szobában.

A rőt vérszopó denevérek, ahogy nevük is mutatja, valóban vérrel táplálkoznak. Este, a földön mászva közelítik meg áldozataikat (más denevérek nem mozognak így a talajon), majd éles fogaikkal sebet ejtenek rajta. Ha sietniük kell, denevérektől szokatlan módon, futnak és nagyokat ugranak is, mielőtt szárnyra kapnának. Főleg akkor, ha megtelt a gyomruk, a talajról csak egy nagyobb ugrással tudják elérni a repüléshez szükséges lendületet. Bármilyen gerinces vére megteszi nekik, akár a kígyóké és teknősöké is, de leginkább a nagyobb melegvérű emlősöket kedvelik – így az ember sem marad ki a véradóik sorából. A dolgukat megkönnyíti, hogy áldozataik nem érzékelik a vércsapolást, hiszen fájdalommentes a harapása. Általában nem osztozkodnak a zsákmányon, de – miután vizeletükkel megjelölték – esténként vissza-visszatérhetnek az áldozataikhoz. Tekintve a gyors anyagcseréjüket, sűrűn kell táplálkozniuk, a 2-3 napos éhezés már súlyosan megviseli a szervezetüket.

Miután egyszerre túl sok vért nem vesznek, a veszélyt nem a vérveszteség, hanem a fertőzések, elsősorban a veszettség terjesztése jelenti. Bár a vérszopó denevérek között nem nagyobb ezen betegség előfordulásának valószínűsége, mint más denevérfajoknál, azonban a táplálkozásuknak köszönhetően jóval nagyobb az esélye a fertőzésnek. A háziállatokban így okozott kár jelentős, de emberi áldozatokról is tudunk.

A Vadasparkban szintén vérrel táplálkoznak a vérszopó denevérek. Az amerikai állatkertektől kapott útmutatás szerint a vérbe véralvadásgátlót, citromsavat és szőlőcukrot kevernek, majd kisebb adagokban lefagyasztják. A kiolvasztott nedűt földre helyezett tálkákban szolgálják fel a vérre éhes társaságnak.

A vérszopó denevérek szociális viselkedése egyedülálló, olyan nagyfokú az összetartás közöttük. Több hím él egy háremben, de csak a legmagasabb rangú szaporodik közülük a magukhoz csábított nőstényekkel. A denevérek között fennálló szoros kapcsolatot mutatja, hogy a vadászatban sikeres tagok megetetik a hoppon maradottakat, akiktől elvárhatják, hogy később viszonozzák a szívességet. A viselkedés kialakulásának oka az, hogy nem sokáig viselik az éhezést, tehát a csoporton belül szelekciós előnyt jelentett a kölcsönös támogatás kialakulása.

A 10 főből álló csapatot már meg lehet tekinteni a Terráriumházban, sőt, november elsején tartott különleges állatbemutató programon kiemelt szerepet szánnak a Vadaspark új lakóinak.

 

zooszeged.hu

Fotó: MTI