Január elsejével létrejöttek a járási hivatalok, melynek kialakításával a földhivatalok illetékességi területei is változtak. Szerencsére ez nálunk nem így történt – kezdte beszélgetést Vácziné Horváth Mária, aki elmondta, a szakigazgatási szerv becsatlakozásával egyszerűsödött az ügyintézés a hivatalban, hiszen nem kell mindig Szegedre menni ügyet intézni. Alapfeladata az ingatlan-nyilvántartáshoz kapcsolódó földmérési feladatok ellátása, elsősorban az ingatlan-nyilvántartási térképet érintő változások előzetes és végleges vezetése.

Az Építésügyi Hivatal a kormányhivatal építés felügyeleti- és építésügyi hatósági feladatokat ellátó szakigazgatási szerve. Ellenőrzi az építményekre, építési termékekre, műszaki eljárások követelményeire vonatkozó szabályokat. A hivatalhoz tartozik az építésügyi engedélyek kiadása, a tudomásulvételi eljárások lefolytatása, hatósági bizonyítvány kiállítása is.

Többször megkeresnek minket azzal, hogy a szomszédok nem jutnak dűlőre egy telekhatár vita során – mondta el Vácziné Horváth Mária, aki azt javasolta, ilyenkor egy magán földmérőt kell fogani, aki pontosan kitűzi a telek határait, így lehet orvosolni a problémát.

Egy – egy ingatlan építése, attól függően, hogy milyen magas, hol van, vagy milyen anyagból készül engedélyköteles lehet – tudtuk meg Mányainé Piti Gabriellától, aki hozzátette, a bontások esetében is fontos megkeresni a hivatalt. Ha elbontanak egy épületet, akkor nem köteles a tulajdonos kerítést húzni, ha ez másokat nem zavar. Azonban, ha valaki ezt bejelenti, vagy panasszal él, akkor el kell járni az ügyben.

A Járási Építésügyi Hivatal Hódmezővásárhelyen a Polgármesteri Hivatal földszint 20-as irodájában kapott helyet, míg a Járási Földhivatal, a Petőfi utca 6 szám alatt található. A sorbanállás elkerülhető, ha előzetesen bejelentkeznek az ügyfelek.

NAgy Ágnes