Hoffmann Rózsa a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy az óvodavezetők bruttó 30-70 ezer forintos bérnövekedésről számoltak be neki, ez meglátása szerint “tisztességes” emelés. Megjegyezte, hogy a jövőben másként kell szervezni a munkát, és az óvodavezetőknek is másként alakul a feladatuk.
Az államtitkár úgy fogalmazott: a tanfelügyeleti rendszert és a pedagógiai munka minősítésének szakmai szempontjait “megnyugvással és tetszéssel” fogadták az óvodapedagógusok.
Hoffmann Rózsa kiemelte: megerősödött benne, hogy “a magyar pedagógiai kultúra csúcsa az óvodapedagógia, ahol (…) most sincsenek komoly gondok, mert erre a pályára olyan elhivatott emberek jönnek, akikben sok a szeretet, és akik nagyon sokat tudnak adni a gyerekeknek”.
Hozzátette: lehet felmentést kérni a hároméves kortól kötelező óvodába járás alól.
Kérdésre válaszolva Hoffmann Rózsa közölte: az óvodai férőhelyek számának felmérésével novemberre végeznek, annyit azonban már most is lehet tudni, hogy országosan több a férőhely, mint ahány 3-6 éves gyerek lesz jövőre. Hozzátette, hogy területi különbségek viszont vannak, ezért felmérik, melyek azok a térségek, ahol óvodát kell építeni vagy bővíteni. EU-s forrást is mozgósítanak annak érdekében, hogy egyetlen gyerek se legyen az országban, aki azért nem jut be óvodába, mert nincs számára férőhely – közölte az államtitkár.
Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy “előbb-utóbb el fogunk oda jutni, mint a franciák és a finnek, hogy hároméves kortól minden gyereket visznek a szülők maguktól az intézményes nevelésbe”.
Emlékeztetett arra: 2011-ben foglalták törvénybe a pedagógusok béremelését, most pedig azon munkálkodnak, hogy ezt minél előbb megkapja az oktatásban tevékenykedő többi dolgozó is.
Etelakyné Sarkadi Gabriella, a terézvárosi Szív utcai óvoda vezetője arról beszélt, hogy nagy örömükre szolgált a béremelés. Kitért arra: Hoffmann Rózsa megnyugtatta őket afelől, hogy a minősítési rendszerben olyan szakemberek bírálják majd el a munkájukat, akik maguk is gyakorló óvodapedagógusok.
Sáska Viktor XVI. kerületi óvodapedagógus azt mondta, talán az óvodapedagógusok jártak a legjobban a béremeléssel, az ő óraszámuk ugyanis eddig is magas volt. Közölte, vannak olyan veszélyeztetett helyzetben élő gyerekek, akiknek “talán jobb is”, hogy kötelező az óvodába járás hároméves kortól, ugyanakkor megnyugtatónak nevezte, hogy a helyi jegyzőtől lehet kérni az ez alóli felmentést.

 

MTI