A szegedi, Csongrád megyei, valamint Arad, Temes megyékből, továbbá a Vajdaságból érkező magyar általános iskolások számára meghirdetett vetélkedő témája az 1848/49-es forradalom és szabadságharc volt. Idén 35 – hetedik és nyolcadik osztályosokból álló háromfős csapat készült lelkesen a megmérettetésre. A verseny a történelmi ismeretek összemérésén túl lehetőséget kínált az ismerkedésre, a nemzeti összetartozás megélésére is.

A kísérőprogramok szegedi városnézéssel kezdődtek. A szegedi diákok kis csoportokat alkotva meséltek a vendégeknek Szeged nevezetességeiről. Ebéd után az iskolában egy rövid bemutató előadáson a puskapor kémiai reakciójának elvével ismerkedhettek meg a diákok Pósa Bence Tisza-partis tanuló és a kémia szakkörös társainak előadásában, tanáruk Sántáné Prjevara Ágnes közreműködésével.

A rendezvény elmaradhatatlan része volt Szanka József szegedi magángyűjtő kiállítása, az általános iskola aulájában. A forradalom és szabadságharc tárgyi emlékei, pénzek, plakátok, fegyverek és írott dokumentumok idén is nagy népszerűségnek örvendtek a résztvevők körében.

A több, mint 100 diák és felkészítő tanáraik a rendező iskola tornatermében hallgathatták végig Samuné Lázár Éva iskolaigazgató köszöntőjét, majd Dr. Zakar Péter történész előadását, aki a verseny névadójáról – a magyar történelem egyik legkiválóbb hadvezéréről – Görgey Artúrról emlékezett meg.

Mikó Valér, a Tisza-parti Általános Iskola történelemtanára, a verseny főszervezője elmondta, hogy a diákok egy tesztet oldottak meg, amelyből pontosan mérhető volt a versenyzők tudásszintje és objektív módon, a szerzett pontszámok alapján tudták rangsorolni a résztvevő csapatokat. A szervező elmondta, hogy a határon túli csapatok számára nehezebb volt a felkészülés, hiszen ők a tananyaguknak csak egy részében foglalkoznak magyar történelemmel és e korszak megítélése a szomszédos országok történetírásában meglehetősen eltér attól, amit mi tudunk erről a korszakról.

A javítás ideje alatt Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjai Dr. Vass László egyesületi elnök vezetésével tartottak élvezetes bemutatót és megismertették a résztvevőket a legendás szegedi alakulat történetével, cselekedeteivel. A diákok felpróbálhattak a szegedi Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő korhű egyenruha másolatokat is.

A nap végén, az eredményhirdetésen az értékes könyveket és folyóiratokat tartalmazó díjakat Meritum Egyesület képviselőitől vehették át a versenyzők. A versenyt a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium diákjai nyerték, Grácin Ibolya, Pap-Takács Noémi és Volford Anita felkészítő tanára Vancsó Marianna volt. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a szentesi Koszta József Általános Iskola tanulói lettek a másodikok, míg harmadik helyen az először induló aradi Csíky Gergely Főgimnázium végzett.

Murányi Gábor, az eseményt szervező egyesület elnöke elmondta, hogy a terveik szerint 2014-ben a verseny témája az első világháború lesz, amely a reményeik szerint a nagy háborúhoz köthető centenáriumi események egyik jeles állomását képezi majd Szegeden és Csongrád megyében.

 

Murányi Gábor
Meritum Egyesület