William Gallen: Antantmisszió című regénye az 1919-es román megszállás alatt játszódó szerelmi történet a nagyhatalmak politikai játszmáinak és diplomácia titkos útvesztőinek világában. A fiatal párra leselkedő veszélyekben megjelenik hazánk Trianonban beteljesedő tragikus sorsa is. A kötetet Árva László, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola igazgatója mutatja be az érdeklődőknek A Nemzeti Emlékezet Hete keretében október 29-én, kedden 17 órakor az Emlékpontban.

A Könyvpont Kiadó gondozásában az Ünnepi Könyvhétre jelent meg William Gallen (Gál Vilmos, a Magyar Nemzeti Múzeum történész-muzeológusa) Antantmisszió című regénye. A román hadsereg 1919 augusztus 3-án megkezdi Budapest megszállását. Az akcióról néhány órán belül értesülnek a párizsi békekonferencia vezetői. A négy nagyhatalom tanácsa úgy dönt, a lehető leggyorsabban tábornoki missziót küld Budapestre, hogy a megszállást ellenőrizzék, és segítsék a magyarokat, hogy ismét saját kezükbe vegyék országuk kormányzását. A bizottság amerikai tagja, Bandholtz tábornok magával visz egy fiatal, magyar származású tisztet, Weiss kapitányt, akire már Párizsban felfigyel a román titkosszolgálat…

Politikai intrikák, a titkos diplomácia útvesztői és az igaz szerelem hálója szövi át ezt a különös regényt, amely a hazánk sorsát hosszú időre megpecsételő, végzetesen elhibázott békekötést megelőző tragikus történelmi epizódot mutatja be.

 

Elek András

Emlékpont