– A pikkelysömör egy viszonylag gyakori bőrelváltozás, amely az emberiség mintegy 2-3 százalékát érinti. Az elváltozás vörös, éles plakkokkal jár, amelyeken fehér, viasszerű, hámló pikkelyek helyezkednek el – kezdte a műsor elején dr. Bónis Béla.

A betegség leginkább a könyökökön, a térdeken és a hajas fejbőr szélén a legjellemzőbb, de súlyosabb esetben az egész testet eltakarhatja. A pikkelysömör veleszületett, genetikai adottság, és a rá való hajlam is örökölhető. Gyakran az okozza, hogy a fehérvérsejtek túlzott működésbe kezdenek, ezáltal a hámsejtek cserélődése felgyorsul.

A pikkelysömör nem fertőző és a legtöbb esetben nem fájdalmat, hanem szociális gondokat okoz, például a munkában és az emberi kapcsolatokban. A statisztikák szerint húsz és hatvanéves korban fordul elő a leggyakrabban.

A műsor vendége elmondta, a pikkelysömörnek társbetegségei is vannak, ide tartozik az izületi gyulladás és a körmök elszíneződése, letöredezése. Nagyon ritkán lázas állapot is kialakulhat.

A bőrelváltozást véglegesen nem lehet megszüntetni, csak tünetmentessé tenni, például bőrápoló készítményekkel, gyógyszertartalmú kenőcsökkel és kezelésekkel. A pikkelysömörre jótékony hatással bír a napfény és a napozás, ezért gyakran fénykezelést is alkalmaznak a beteg állapotának javítására.

Dr. Bónis Béla Hódmezővásárhelyen, a Szegfű utca 2. szám alatt rendel, hétfőn 15-17, szerdán 18-20, míg csütörtökön 17 és 19 óra között. A doktorhoz telefonon is be lehet jelentkezni, a 0620/978-44-79-es számon.

Megyeri József