10:01: Vége a rendkívüli közgyűlésnek.

10:00: Kamatmentes kölcsönt biztosít az Önkormányzat a Hódmezővásárhely – Mártély – Székkutas Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás részére – derült ki a közgyűlésen, ami csak akkor kerül lehívásra, ha a projekthez a többlet támogatást nem kapja meg a társulás.

09:36: Lázár János tájékoztatta a közgyűlést, hogy október 30-án a kormánygyűlésen tárgyalják, hogy az települések fennmaradó hitelállományát is vállalja át az állam. Mintegy 400 milliárd forintos tételről van szó, amire 2014. január elsejétől kerülhet sor.

1500-al sikerült csökkenteni a munkanélküliek számát az elmúlt három évben Hódmezővásárhelyen – mondta Lázár, aki hozzátette, hogy 2014-től egy teljesen új gondolkodásra kellene átállni. A városnak lesz pénze, és döntéseket kell majd hozni, hogy mire költi.

Lázár János javasolta a közgyűlésnek, hogy más gazdaságpolitikát határozzanak meg. A megyei jogú városoknak az állam közel 500 milliárdot biztosít a jövő évtől, amit csak gazdaságfejlesztésre lehet fordítani. Már lehet gondolkodni, hogy Vásárhelyen kik kapjanak támogatást.

Lázár János, néhány példát is megemlített, ugyanis jövőre indul a Kis-Homoki csatornázás, de beszélt a volt Corvin iskola épületéről is, amelyre komoly fejlesztés vár. Mindezek mellett 23 év után idén lesz téli közmunka, melynek keretében több mint 300 főt kell foglalkoztatnia Vásárhelynek.

A város soha ilyen stabilan nem állt – zárta mondandóját Lázár János.

A közgyűlés elfogadta az első napirendi pontot.

09:20: Varga Jánosné, könnyvizsgáló elmondta: nehéz pénzügyi helyzet adódott, de csökkent a szállítói tartalom. Arányosan teljesültek a helyi adók, sőt 2013. I-III. negyedévében is valósult meg fejlesztés a városban.

09:14: 1 milliárd 143 millió forint adót fizettek be a vásárhelyiek szeptember 15-i adatok szerint – tájékoztatta az adóbevételekről a közgyűlést Antal István, irodavezető, aki hozzátette: jól fizetnek a vásárhelyiek.

Almási István adócsökkentésről szóló előterjesztést tervez a következő közgyűlésre, ami 1200-1500 kis és mikro vállalkozást érint. A döntés a novemberi közgyűlésen születhet meg.

08:52: Az önkormányzat szállítói állománya több mint 300 millióval csökkent. A város fokozatosan csökkenti a működési költségét. Időarányosan teljesültek az állami támogatások és az adóbevételek. 287 millió bevételi többlettel zárt az Önkormányzat – mondta a 2013. évi költségvetés I-III. negyedéves teljesüléséről szóló tájékoztatóban dr. Végh Ibolya, aljegyző.

08:47: – Csak saját szemünknek és fülünknek hihetünk – kezdte Lázár János, aki lezártnak tekinti az ügyet. A képviselő-testület jól működött az elmúlt 3 és fél évben.

A legnagyobb bizalom Hódmezővásárhelyen a helyi polgármester, helyi képviselő-testület és a helyi Önkormányzat iránt van, nem pedig a parlamenti képviselő felé. És ezt a bizalmat meg kell tartani – tette hozzá Lázár János.

08:47: A közgyűlésen kiderült Havránek Ferenc beadta a fellebbezést.

08:43: – A hirdetés nem tartalmaz olyan állításokat, amiért a feljelentés született – számolt be bírósági döntésről dr. Havasi Katalin, aki szerint 2011-ben két lejárató kampány indult Vásárhelyen.

Én a lakosoknak szerettem volna minden erőmmel segíteni az elmúlt két és fél évben nem pedig egy ilyen üggyel foglalkozni – zárta a képviselő.

08:40: Dr. Kovács László, képviselő is felszólalt az ügyben. Amikor engem megkérdeztek erről a hangfelvételről annyit mondtam: „amit Lázár János, akkori polgármester mondott az megáll a saját lábán, aki ezt félre értette, az ne tőlem kérdezze meg a jelentését, hanem Lázár Jánostól.” – elevenítette fel a történteket a képviselő.

08:37: Grezsa István, képviselő elmondta: nem az első eset, hogy képviselőtársam pereskedik. Neki köszönhetjük ezt a sikert. Végre egy független magyar bíróság kimondta, hogy ez a hangfelvétel szövegkörnyezetéből kiragadott, manipulált volt.

08:14: Dr. Korsós Ágnes, címzetes főjegyző elmondta: 2008-as közgyűlésen elhangzott egy igen hosszú értékelés Lázár Jánostól, majd egy olyan hangfelvétel került ki a médiákba, ami nem az általunk rögzített felvétel volt.

2013. október 21-én a Makói Városi Bíróság kimondta, hogy a hangfelvétel hamis és manipulált volt. „Akinek nincs semmije, annyit is ér” – hangzott el a felvételen, amit így vágtak össze – tájékoztatta a közgyűlést dr. Korsós Ágnes.

A mai demokráciában ennek nincs helye – mondta a főjegyző, aki szerint ez az ügy minden vásárhelyi számára arcon csapás.

Bővebben itt olvashatnak: http://promenad.hu/cikk/manipulalt-es-hamis-volt-a-lejarato-hangfelvetel-lazarral-szemben-134842

08:10: Almási István polgármester megnyitotta a rendkívüli közgyűlést.

07:38: Jó reggelt kívánunk olvasóinknak. Hamarosan megkezdi a munkát a vásárhelyi képviselő-testület. 8 órától a 2014-es költségvetési koncepciót tárgyalják.