Több mint tízmilliárd forintos uniós támogatással 76 bezárt szeméttelepet rekultiválnak 67 településen a Délkelet-Alföldön, két önálló uniós projekt keretében – tájékoztatta a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás az MTI-t kedden.

Közleményükben ismertetik, hogy a mérnöki szervezetek kiválasztásában a közbeszerzési eljárások befejeződtek, a projektek nyertese a DAREH I. és a DAREH II. Mérnök Konzorcium. A két önálló nyertes projektet időben párhuzamosan valósítják meg az Új Széchényi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretéből.

A két projekt költsége összesen 10,49 milliárd forint, a hazai és az uniós támogatás a költségek száz százalékát fedezi. Az első projekt költsége 5,257 milliárd forint, a másodiké 5,234 milliárd forint. A bezárt hulladéklerakók rekultivációjának célja a környezetvédelem, a sérülékeny víz- és ivóvíz bázisok védelme Békés megyében, valamint a veszélyeztetett Natura 2000-es területek megóvása Csongrád és Békés megyében.

A DAREH projektek földrajzilag a Dél-alföldi régió keleti részét foglalják magukban, Békés megye, valamint Csongrád megye keleti területeire terjednek ki. A kivitelezési munkálatok 2015. első félévben fejeződnek be.

 

MTI