Már kedden elkezdődnek az ünnepségek

Szőregen október 22-én délben kezdődnek a megemlékezések a Tömörkény István Művelődési Házban, ahol Török Attiláné Pusztai Éva nyugalmazott egyetemi docens mond ünnepi beszédet. Az ünnepi műsorban közreműködnek a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói. Ezt követően megkoszorúzzák Földes Tibor emléktábláját a Hősök terén. 13 órakor pedig a Bálint Sándor-tagiskolában is műsorral készülnek.

A Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének Szegedi Szervezete és a szegedi Fidesz közös ünnepségét szintén a forradalom előestéjén tartják. Az ünnepségre kedden 18 órakor a Rerrich Béla téren kerül sor.

Maradva Szeged városrészeinél, szerdán 9 órától a tápéi Országzászló emlékműnél koszorúznak. Itt Juhász Gyula önkormányzati képviselő méltatja majd a hősöket, az eseményen Taletovics Milán operaénekes működik közre. Gyálaréten ennél valamivel később, 17 órakor mond köszöntőt Máté-Tóth Andrásné a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. 18 órától a tápéi Heller Ödön Művelődési Házban pedig Eperjes Károly “Az igazat mond, ne csak a valódit!” című zenés irodalmi összeállítását hallhatják a vendégek Babits, Ady, József Attila, Pilinszky és más költők verseiből. Az esten közreműködik Négyessy Katalin gordonkaművész.

Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Ópusztaszeren is koszorúznak

Szegeden fél 10-kor, az országzászló ünnepélyes felvonásával veszik kezdetét a központi október 23-i megemlékezés. A városházával szemközti Széchenyi tér között a Pavane Együttes és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar működik közre. A bemutató után, 10 órakor díszünnepséget és koszorúzást rendeznek a Rákóczi téri Nagy Imre-szobornál, ahol Solymos László alpolgármester köszönti az ünneplőket. Itt közreműködnek Fekete Gizi és Rácz Tibor színművészek, valamint a Pavane Táncegyüttes, Szeged Város Kórusegyesülete egyesített összkara és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar koncertezik. A ceremónia végén pártok és civil szervezetek saját koszorúikat helyezik el a hajdani miniszterelnök szobra tövében.

A forradalom és szabadságharc évfordulójának napján Hódmezővásárhelyen 9 óra 30 perckor zászlófelvonással veszi kezdetét a megemlékezés a Kossuth téren, majd ezt követően a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Zenekarának vezetésével a megemlékezés résztvevői az Oldalkosár utcán át egészen a Nagy Imre Sétányra vonulnak, ahol 10 órakor Kovács László önkormányzati képviselő mond ünnepi beszédet. Hódmezővásárhelyen Piros Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, valamint Sisák Tamás, a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákja is közreműködik. Délután sem maradnak ünnepi program nélkül a vásárhelyiek, 16 óra 30 perctől a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanárai és a lövészdandár zenekar koncertet adnak a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, ahol Vágó János igazgató és Kovács István őrnagy együtt vezényelnek.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 9 órára várják az ünneplő közönséget a Nemzeti Összetartozás Emlékművéhez, ahol egy szalaggal jelképesen újra összekötik az 1956-ban hazájuk elhagyására kényszerült magyarokat anyaországi honfitársaikkal. A különleges eseményen Farkas Sándor országgyűlési képviselő ésKiss-Rigó László megyés püspök tartanak beszédet, de Csurka László Jászai Mari-díjas Érdemes művész is közreműködik.

Bordány község 18 órától fáklyás felvonulással tiszteleg a hősök előtt a Faluház elől, a Felszabadulás utcán át egészen a Deák térig. Az érkezési ponton szobrot koszorúznak és mécseseket helyeznek el, a helyi általános iskola tanulóinak közreműködésével.

A pártok és civil szervezetek is megemlékezést tartanak

A Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület és Testvérszervezetei a vértói Magyar Nemzeti Történelmi Emlékhelyen október 23-án, 16 órakor tartanak megemlékezést a Nemzeti Összefogás jegyében, de előtte 15 óra 30 perctől 57 tő rózsát ültetnek az szabadságharc 57. évfordulójának emlékére. Köszöntőt Apró Juhász János és Gyebrovszki Klára mond, majd koszorúznak. Az Élhető Szegedért Egyesület 10 órakor emléktáblát helyez el a Diktatúrák Áldozatainak kopjafáján a Kálvária téren az 1956-os eseményeket közvetítő szegedi Széchenyi Rádió túlélő munkatársainak emlékére. A táblát Pálházi Ernő egykori munkatárs leplezi le.

Csütörtökön folytatódnak az ünnepségek

Kiskundorozsmán csütörtökön tartják az ünnepséget: október 24-én 10 órakor a Dísz téren emlékeznek az 1956-os történésekre, ahol Kosik Dénes önkormányzati képviselő tart ünnepi beszédet az Orczy István Általános Iskola tanulóinak közreműködésével.

Csütörtökön 19 órakor a szegedi dómban emlékkoncert zárja a megemlékezéseket. A műsorban Balassa Sándor Október virágai és Fauré Requiemje lesz hallható, amelyekben Somogyvári Tímea Zita, Kelemen Zoltán, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus Gyüdi Sándor Liszt-díjas karmester vezénylésével működik közre.

 

Forrás: szegedma