Szeptember 27-én tartották meg a Mindszent Város Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Beruházásának Megvalósítása elnevezésű KEOP-1.2.0/09-11-2011-0049 azonosító számú projekt ünnepélyes megnyitóját, letették a csatornázás alapcsövét.

– 1999-ben már a testületi üléseken szóba került, hogy időszerű lenne a csatornázás Mindszenten. 2007-ben pedig úgy gondoltuk, hogy ténylegesen megvalósítjuk az elképzelést, ekkor alakult meg a mindszenti Víziközmű Társulat. Beadtuk a beruházáshoz szükséges pályázatokat. A hosszúra nyúló elbírálás után közel hárommiliárd forint támogatásban részesült Mindszent – kezdte a műsor elején Hevesi István, aki a költségekről is beszámolt.

A csatornázás bruttó négy és félmilliárd forintból valósul meg Mindszenten.  A tizenöt százalékos önerőhöz a helyiek is hozzájárulnak. Azon lakosok, akik nem kötöttek Fundamenta lakáskassza szerződést, azoknak ez az összeg 260 ezer forint, míg  akik ezt megtették, azoknak 200 ezer forintot kell fizetniük.

– A lakáskassza szerződéssel rendelkezők fizetési hajlandósága 81, míg a teljes lakosságé 67 százalék. A számok alapján elmondható, hogy a mindszentiek támogatják a csatornázást. A további 33 százalékba tartoznak azok a jogi személyek, például vállalkozások, akik nem köthetnek szerződést, valamint azok, akik önhibájukon kívül nem tudnak fizetni – folytatta az elnök, aki hozzátette: ekkora projekt még nem volt a Tisza-parti városban.

A műsorhoz hozzászólások is érkeztek. Egy hallgató érdeklődött az állami támogatás további növeléséről, ugyanis korábban szó esett arról, hogy 85-ről 95 százalékra emelik a támogatási összeget. Mi a helyzet a pályázattal? -érkezett a kérdés.

Amennyiben a pályázat sikeres lesz, akkor kevesebb önrész terheli a lakosokat, de a jelen befizetési összegeken már nem tudnak változtatni. Ha sikerül felemelni a támogatási összeget, akkor több mint háromszáz millió forint megmarad. Ötletként merült fel, hogy olyan beruházás önerejének használnák fel, ami a közt szolgálja, hiszen ezt a pénzt a helyiek fizették be, így akár útfelújításra is felhasználhatják, de az is felmerült, hogy a bekötésekre fordítják majd – válaszolta Hevesi István, aki hozzátette, de erről mindenképpen megkérdezik a lakosságot is.

Imre nevű hallgatónk azt kérdezte, hogy mi lesz azokkal a családokkal és nyugdíjasokkal, akik önhibájukon kívül nem tudják fizetni a költségeket.

A víziközmű társulat a kintlévőséget úgy tudja behozni, hogy megkeresik az adócsoportot, akik egy levelet küldenek az érintett lakosoknak. A jogszabály lehetővé teszi, hogy mennyit lehet levonni egy adott személy jövedelméből. A Mindszenti Víziközmű Társulat nem tud a bajba jutottaknak pénzt adni, a feladata, hogy pénzt szedjen be, és ezt elutalja a Fundamenta felé, ezzel biztosítva a csatorna beruházás pályázati önerejét. Mivel a mindszentiek pénzével gazdálkodnak, a vízgazdálkodási törvény nem is engedi, hogy mások pénzét adják az ügyfeleknek. Hevesi István az üggyel kapcsolatosan még hozzátette, hogy tudomása szerint ebben a helyi önkormányzatnak kell segítséget nyújtania a lakosoknak, akár kamatmentes hitellel, amire korábban már volt példa.

Hevesi István zárásként elmondta, a víziközmű bankszámláján jelenleg 14,8 millió forint van, így az idei utolsó negyedévet is el tudják utalni a Fundamenta felé.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A beruházásról bővebb információt a www.mindszent.hu oldalon olvashatnak.

Megyeri József