A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program „Környezetbarát vízgazdálkodás sík területen” – “Environmentally friendly water management in plain areas”, röviden “e-WAM” című, HUSRB/1203/121/237 kódszámú projekt munkálatai már megkezdődtek.

Korábbi cikkünket itt olvashatja: http://promenad.hu/cikk/iszaptalanitjak-a-kurcat-es-a-jegricskat-galeriaval-es-hangbejatszasokkal-133483

A projekt két országban, két vízfolyást érint: Szerbiában a Jegricska folyót, míg Magyarországon a Kurca-főcsatornát. A Kurca medertisztítása és kotrása 2893 méter, míg a Jegricska esetében 6123 méter hosszan történik meg.

Az elmúlt napok remek időjárásának köszönhetően nagy erőkkel tudott dolgozni a kivitelező – mondta dr. Kozák Péter, aki elmondta, hogy a munkálatokkal november végéig kell elkészülni.

A kivitelező emelt erőforrásokkal, 9 kotrógéppel, és még hétvégén is dolgozik. Mindszent és Szegvár között közel 3 kilométer hosszan történik meg a medertisztítás és a kotrás, valamint a Pintér Hídnál található zsilip is megújul.

A helyi horgászegyesület már értesítettetagjait, hogy, akik rendelkeznek stéggel, azok szedjék fel a munkálatok idejére. Mindezek mellett az egyesület ideiglenesen drótkerítésből állított fel a vízben egy halfogót.

Antal Sándor