Ábel és Eszter története egy fiúról és egy lányról szól, akik első pillantásra egymásba szeretettek, de soha nem lehetnek egymáséi, mert a körülmények rabjai, áldozatai. A hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ Magyar évadja Gárdonyi Géza regényéből készült színdarabbal nyit október 17-én, csütörtökön este 7 órakor.

A 2013-as Gárdonyi-emlékév a 150 éve született Gárdonyi Géza előtt tiszteleg. Szerte az országban számos programmal, rendezvénnyel, kiállítással emlékeznek a népszerű íróra. A BFMK a színházi évad nyitóelőadásával csatlakozott az emlékévhez: az Ábel és Esztert az országos premiert követen egy hónappal Hódmezővásárhely közönsége is láthatja Őze Áron, Danis Lídia, Pogány Judit és Gula Péter főszereplésével.

Gárdonyi Géza életében gyakran visszatér a boldogtalan szerelem ábrázolása, ez a témája a kevéssé ismert regényének, az Ábel és Eszternek is. Nyéky Ábel és Kardos Eszter története egy különös és tiszta szerelem részletezően finom rajza az első pillantástól az egymásra találásig. A regény – az író szavaival élve – “az epekedés végtelen éneke”. Selmeczi Bea, a mű színpadi változatának szerzője a tiszta érzelmek krónikájának nevezi a darabot. A Mama szerepét játszó Pogány Judit szerint ez egy felnőtteknek szóló mese olyan alapképletekkel, mint a szerelem, az anya-gyerek viszony, a féltés, a féltékenység.

Gárdonyi költői átéléssel és biztos lélektani tudással eleveníti meg a két fiatal szerelmének történetét, s egyben a századforduló Budapestjének hangulatát is, melyet Léner András rendező archív fotókkal és vetítéssel jelenít meg a színpadon. A darab bizonyos jeleneteiben korabeli mozgófilmekbe helyezik a főszereplőket, így elevenednek meg az omnibusz, illetve villamos-belsők. A két fiatal szerelmest Őze Áron és Danis Lídia alakítja. Pogány Judit Eszter édesanyját kelti életre, aki egyszerre szigorú matróna és velejéig romantikus, vajszívű anya. A lány férjét, a szikár és “szögletes” dr. Eöröghöt Gula Péter formálja meg.

A fotók a Rózsavölgyi Szalon premierjén készültek.

 

Elek András

sajtóreferens