– A víz az életünk része. Problémának számít, ha sok van belőle, de az is, ha kevés – kezdte dr.Kozák Péter. Hozzátette, a Kárpát-medence rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, kis ráfordítással kitermelhetők az itt található vízkészletek. Magyarország speciális helyzetben van, ugyanis az összes vízkészletének mindössze 10 százaléka származik az országon belülről.

– Jelenleg 18 beruházás zajlik az igazgatóság területén, összesen 8,5 milliárd forint értékben  – folytatta a műsor vendége, aki kiemelte a csongrádi partfal rekonstrukcióját és a mártélyi Holt-Tisza rehabilitációját.

A csongrádi partfal építését, magasítását már befejezték, jelenleg a műszaki átadás-átvételre készülnek. A felújítással Csongrád belterületének árvízi biztonsága teljessé vált.

A mártélyi, egymilliárd forintos beruházásnál az adminisztrációs munkák folynak, a kivitelezés várhatóan 2014 februárjában kezdődik. A holtágnál fő problémáknak az elégtelen vízpótlás és a becsatlakozó szennyeződések számítottak. A kivitelezés magába foglalja a vízpótlás létesítményeit, a holtág északi részénél egy gravitációs vízkiviteli műtárgy létesülését, illetve a víz visszavezetési műtárgyait. A holtág déli végén meglévő zsilipet is felújítják,  továbbá több mint százezer köbméter iszapkotrás is a projekt része.

Mártélyon több helyszínen párhuzamosan zajlanak majd a munkálatok, a projekt időtartama másfél év.  Az Alsó Tisza- vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, legjobban a kotrás érinti majd a horgászokat, de próbálják úgy alakítani, hogy az akadályozás minél kisebb mértékű legyen.

Megyeri József