Az emléktáblákat vitéz Hunyadi László, a Történelmi Vitézi  Rend  főkapitánya és vitéz Patrubány Miklós István Ádám, a Magyarok Világszövetsége elnöke avatta fel.

Az emléktáblák vitéz nagybányai Horthy Miklósra, Magyarország Kormányzójára és 1956 Hőseire, vitéz Rácz Sándorra, az ’56-os Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnökére, a Magyarok Világszövetsége tiszteletbeli elnökére, továbbá  vitéz Pongrátz Gergelyre, a Corvin köz  parancsnokára valamint bátyjára, vitéz Pongrátz Ödönre, a parancsnok mindenkori segítőjére, és rajtuk keresztül minden magyar hősre és hazafira emlékeztetnek.

Az emléktáblák avatása után imát mondott nemzetes nagytiszteletű Pintér Gyula, Kunszentmiklós Református Egyházának vezető lelkésze. Áldást mondott nagytiszteletű Pápai Szabó György, Velence Református Egyházának vezető lelkésze. Az emléktáblákat főtisztelendő Hernádi László esperes-plébános szentelte fel.

Az ünnepségen jelen volt vitéz Soltész Gyula, a Történelmi Vitézi Rend főszéktartója. Köszöntőt mondott vitéz Suhajda Krisztián törzskapitány, országgyűlési képviselő. Az ünnepséget vitéz Tiszavölgyi István székkapitány vezette le. Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel a Történelmi Vitézi Rend Hajdú megyei és Szabolcs megyei képviselői is.

Az avatási ceremónián közreműködött az Arany János Református Gimnázium, Szakképző Iskola és Diákotthon énekkara, Ecsedi Péter karnagy vezetésével és a nagykőrösi Zeneiskola ütős és fúvós tanárai, növendékeikkel. A magasztos ünnepségen számos egyéb szervezet és magánember képviseltette magát szerte az országból és Nagykőrösről.

 

Forrás: Történelmi Vitézi Rend Bács-Kiskun megyei Szervezete és nagykőrösi Csoportja