Balázs István kiemelte: a törvényi előírásokat teljesítette az Alföldvíz, a tőkeerős békés megyei társaság sikeres integrációs programot kínált a szomszédos megyék települései részére. Csongrád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyékből a programhoz május 30-ig 155 önkormányzat csatlakozott és jegyzett le Alföldvíz részvényt Csongrád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyékből. Közülük 60 településsel megállapodás született a helyi vízművek üzemeltetésének átvételéről bérleti üzemeltetés keretében. Hódmezővásárhelyen, Mindszenten és Székkutason szeptembertől az Alföldvíz szolgáltatja az ivóvizet.

A társaság legnagyobb részvényese Békéscsaba Megyei Jogú Város önkormányzata. Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester a sajtótájékoztatón mérföldkőnek nevezte az 1954-ben alapított társaságnál az 2013-as évet.    Az Alföldvíz maximálisan eleget tudott tenni a közszolgáltatás új törvényi feltételeinek és az elsők között kapott működési engedélyt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól – mondta.  Rámutatott: az önkormányzati összefogásnak és a sikeres vállalati stratégiának köszönhető, hogy a békés megyei cég fejlődési pályára állt.

A menedzsment a társaságot két-három év alatt sikeresen készítette fel a terjeszkedésre és a szolgáltatási kör bővítésére a békéscsabai önkormányzat elkötelezett tulajdonosi támogatása mellett. A vállalat jó minőségű, egészséges ivóvizet tud szolgáltatni biztonságos feltételekkel és elérhető áron. Magyarországon 300 ivóvíz-szolgáltató cégből nyolcvan pályázott működési engedélyre és az első 14 vállalat közül az egyik az Alföldvíz. 

Csák Gyula, az Alföldvíz vezérigazgatója elmondta: a tervek szerint három-négy hónap alatt kötik meg a szerződéseket és 2015-ig folyamatosan veszik át az üzemeltetést. Cél a zökkenőmentes átállás, középtávon az egységes vízdíjrendszer bevezetése és a szolgáltatás színvonalának javítása. Hozzáfűzte: a foglalkoztatottak átvételéről egyeztetnek a munkaadói érdekképviseletekkel, a cél a csatlakozó településeken a létszám megőrzése munkavállalói jogfolytonosság mellett.  Az Alföldvíznél jelenleg hétszáz fő dolgozik, a létszám az új területeken dolgozókkal együtt jövőre meghaladja az ezer főt. A szolgáltató árbevétele a 2013-as üzleti évben mintegy hat milliárd forint lesz, az integrációt követően elérheti a tíz milliárd forintot.  (MTI)