Döntésével az ítélőtábla a vállalkozói szerződésben rögzített maximális, a teljes kivitelezési költség 20 százalékával megegyező kötbért ítélt meg a szegedi önkormányzat számára, az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét helybenhagyva.


A szegedi 2-es villamos pályájának és a kapcsolódó létesítményeknek a többször módosított határidő szerint 2010. szeptember 18-ra kellett volna elkészülniük, a forgalom azonban csak 2012. március 2-án indult el a vonalon.
A bírósági ítélet szerint a kivitelezők 2011. október 28-ra fejezték be a szerződésben előírtaknak megfelelően a beruházást, és ötven olyan nap volt, amelyről a konzorcium nem tudta igazolni, hogy rajta kívül álló okok miatt csúszott a munka. Ezért az önkormányzatnak jár a napi tízmillió forintos kötbér, amelynek maximális mértéke a vállalkozási díj és a tartalékkeret összegének 20 százaléka.

A 2-es villamosvonal 3040 méteres vágányrendszerének, felsővezetékeinek, valamint a kapcsolódó egyéb építményeknek a kivitelezésére 2009. december 4-én kötött szerződést az önkormányzat a cseh OHL ZS. a. s. vezette konzorciummal 2,085 milliárd forintos nettó vállalkozási díjért.

Forrás: MTI