Az ALFÖLDVÍZ Zrt. 2013 májusában benyújtott működési engedély kérelmét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elbírálta, és az országban az elsők között, 2013. október 3-i fordulónappal kelt határozatával a MEKH megadta az ALFÖLDVÍZ Zrt. számára a működési engedélyt.

Ezen engedély megszerzésével az ALFÖLDVÍZ Zrt. történelmében egy rendkívül jelentős mérföldkőhöz érkezett el, hiszen a 2011-ben elfogadott rendkívül szigorú követelményeket támasztó víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény értelmében csak működési engedély birtokában folytathatják tovább tevékenységüket a víziközmű-szolgáltatók Magyarországon.

A működési engedély kibocsátásával az ALFÖLDVÍZ Zrt. üzemeltetési tevékenysége hosszútávon hatóságilag is biztosítottá vált, így a Társaság továbbra is a Dél-Alföld meghatározó víziközmű-szolgáltatója marad. Az üzemeltetési tevékenység hosszútávú megerősítése továbbá a Társaságnál dolgozó mintegy 800 fő munkavállaló számára is biztos munkahelyet garantál.

A működési engedély megszerzése mindamellett, hogy rendkívül fontos szakmai eredmény, elismerése annak az elkötelezett együttműködésnek is, mellyel a tulajdonos önkormányzatok egyben tartották a Társaságot, és a szolgáltatás magas színvonalú ellátása érdekében döntéseikkel a szolgáltatás biztonságos folytatását és fejlesztését segítették elő mindvégig.

A késő őszi hónapokban további jelentős feladatok állnak az ALFÖLDVÍZ Zrt. előtt. A működési engedély birtokában a májusban megkötött új bérleti-üzemeltetési szerződések MEKH általi elbírálását követően a Társaság üzemeltetési területe még az idén tovább bővülhet Csongrád megye irányában, ahol az első üzemeltetési divízió hódmezővásárhelyi központtal szeptember hónapban már fel is állt.

Az új üzemeltetési területen a víziközmű-szolgáltatásban dolgozó kollégák részére az ALFÖLDVÍZ Zrt. vállalta a továbbfoglalkoztatást, megőrizve a szakmában dolgozó minden munkavállaló munkahelyét.

Azokon a településeken, ahol jelenleg is az ALFÖLDVÍZ Zrt. biztosítja a víziközmű-szolgáltatást, a felhasználók számára nem hoz változást a működési engedély megszerzése, hiszen továbbra is a jelenlegi szolgáltató szakembereivel találkoznak majd, illetve az ügyintézés is a szokott módon történik. Ahol nem az ALFÖLDVÍZ Zrt. a szolgáltató, de az önkormányzat a jövőbeni üzemeltetés tekintetében már szerződést kötött vele, a szerződésben foglalt határidők mellett hamarosan megtörténhet a szolgáltatás átvétele.