Az újrainduló európai uniós beruházásokkal a kormányzati szektor, a Növekedési Hitelprogram folytatódásával pedig a vállalati szektor is hozzájárulhat az ipari termelés élénküléséhez, ezért a következő hónapokban tartós növekedési pályára állhat az ipar – közölte a Privátbankárral Hodina Péter, a K&H Bank Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

Tartós növekedés? Lehetséges

„Az augusztusi ipari termelési adatok azt mutatják, hogy év per év alapon még csökkent ugyan a szektor teljesítménye, ugyanakkor az előző hónaphoz képest ismét, immár harmadik alkalommal, bővülés történt. Ennek oka az lehet, hogy a Növekedési Hitelprogramban kihelyezett hitelkeret közel harmada új beruházások megvalósítására fordítódik, amelyek pozitív hatása akár már megjelenhetett az adatokban” – mondta el Hodina Péter.

A szakértő szerint a szektor eddigi hullámzó teljesítménye után minden esély megvan a tarós növekedésre. “Részint, mert az újrainduló európai uniós pályázatok keretében számos kormányzati beruházás, infrastruktúra fejlesztés kezdődött meg. Másrészt vállalati oldalon az új beruházások megvalósulását preferáló Növekedési Hitelprogram folytatódása lehet garancia a versenyszektor bővülésére. Így a következő hónapokban mind a kormányzati, mind a vállalati szféra beruházásainak élénkülésére számítunk, ami remélhetően tartós lendületet ad az iparnak” – részletezte a szakember.

 

privatbankar.hu