A hagyományokhoz híven idén ősszel is Szent Gellért, a Szeged-Csanádi Egyházmegye védőszentje előtt tisztelegtek a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban. A szombati, főként fiataloknak szóló eseményre Csongrád, valamint Békés megye területéről érkeztek diákok az egészen fiatal tinédzserektől az egyetemistákig. “Idén a hűség témája köré építettük programjainkat, a mai napi előadások, csoportbeszélgetések és játékok is mind erről szólnak. Igyekeztünk figyelembe venni a korosztály sajátosságait, ezért a fiatalabb tizenévesek inkább a barátság, míg az idősebbek már a párkapcsolatok, a példaképek mentén lesznek megszólítva. Összesen 18 csoportra számítunk” – ismertette portálunkkal Szelei Anikó, a Katolikus Ifjúsági Alapítvány munkatársa, a rendezvény egyik szervezője. A alapítvány fontosnak tartotta, hogy az egyetemisták körében nagy hangsúlyt fektessenek a manapság divatos kivándorlásra, ezért náluk központi szerepet kapott a hazaszeretet kérdésköre is.

A Szent Gellért Ifjúsági Napot Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök imádsággal kezdte, majd Serfőző Attila adta át nyitógondolatait a gyerekeknek. Az ünnep történetében először az imát három dialógusos színi előadás követte, melyek szintén a hűség mint megfoghatatlan érzés témáját göngyölítették fel. A korosztályok végül korosztályonként elvonultak az önkéntes segítőkkel, akik különféle kreatív és játékos feladatokat szerveztek nekik. Délután a szabadabb foglalkozásokat felváltotta a lelki elmélyülés, a fiatalok bűnbánati liturgiát hallgathattak, majd gyónhattak is a templomban. A hosszú és eseménydús napot szintén Gyulay Endre szentmiséje zárta. Az esemény hangulatáról a makói Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium kicsikből és felnőttekből álló énekkara gondoskodott.

A napon a kellemest összekötötték a hasznossal, ugyanis míg a fiatalok előadásokat hallgattak és csoportos foglalkozásokon vettek részt, addig a hitoktatóknak folyamatos továbbképzést biztosítottak a Dugonics András Piarista Gimnázium falai között.

Forrás: szegedma