Biró Marcell kifejtette, hogy sajnos ritkán adatik meg, hogy ilyen kihelyezett értekezletet tartsanak, mint a mostani, de ezek mindig hasznosnak bizonyulnak, hiszen ilyenkor nyílik igazán lehetőség a terepen való tájékozódásra és arra, hogy szemtanúi legyenek annak, hogy miként valósul meg az a munka, amit a kormány végez.

A közigazgatási államtitkár kitért az értekezlet történelmére is, ugyanis 1990 és 2006 között már létezett a testület, amelyet az előző kormányzat megszüntetett, de a Fidesz kormányzat 2010-ben újból életre keltette a rendszert és hivatalba léptette a közigazgatási államtitkári értekezletet. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez indokolt volt, hiszen az értekezlet segíti a kormány munkáját, voltaképpen a legfőbb döntés előkészítő szervről van szó, amely szakmai szempontból készíti elő és hozza döntésképes állapotba a javaslatokat. Az értekezletnek fontos szerepe van a minésztériumoktól és tárcáktól érkezett javaslatok előszűrésében is.

Biró Marcell azt is elmondta, hogy egy új szemlélet váltást is szerettek volna és szeretnének bevezetni a közigazgatásban, amellett, hogy visszahozták a szakmaiságot és az alkotmányos helyzetet is biztosították annak idején például a kormányhivatalok létrehozásával. Az új szemlélet pedig abban merül ki, hogy megvalósítsák a szolgáltató közigazgatást.

Az államtitkár Magyari Zoltán szavaival zárta beszédet:
“A közigazgatás nem az egyes emberek hatalma a többiek felett, hanem a nemzet szervezete közös céljaink megvalósítására. A közigazgatásnak nincs más létjogusultsága, nincs más mértéke, mint az emberek és a nemzet szolgálata.”

B. Nagy László kormánymegbízott a folytatásban elmondta, hogy a kormányhivatal szervesen együttműködik a közigazgatási államtitkári értekezlettel, hiszen, ahogy az korábban is elhangzott a szervezet készíti elő a döntéseket, amelyeket aztán a kormányhivataloknak végre kell hajtaniuk, de maga a hivatal is küld javaslatokat és véleményeket, így odavissza működő kommunikációról beszélhetünk.

A kormánymegbízott végezetül megemlítette a hivatalon azon feladatát is, amely a területre eső nagy állami beruházások figyelésére, nyomon követésére és zökkenőmentes lebonyolításának segítésére terjed ki. Legutóbb a kecskeméti Mercedes gyár felépítése volt ilyen projekt, a közeljövőben pedig az ELI lézerközpont és az elhagyatott szegedi laktanya science parkká alakítása lesz hasonló, amit a kormányzattal és a közigazgatási államtitkári értekezlettel együttműködve közösen kell majd megoldani.

Szeri Csaba