Legutóbbi beszélgetésünk óta a legfontosabb változás, hogy a Teleki utca 43. szám alá költöztünk – kezdte a műsor elején Knyúr Géza. Elmondta, új ügyfelek keresik fel az egyesületet, folyamatosan gyűjtik a tapasztalatokat, és már peresítések is zajlanak. A legnagyobb eredmények közé tartozik, hogy számos vagyontárgyat mentettek már meg az adósságbehajtók, végrehajtók elől.

– Kialakult egy országos számítógép hálózat. A központi feldolgozó számítógéppel az irodáink kapcsolatban állnak, így ha valaki az ügye helyzetéről érdeklődik, akkor naprakész információval tudunk szolgálni – folytatta a Mentőöv Szövetkezet Hódmezővásárhelyi Csoportjának vezetője.

A műsor vendége azoknak is tanácsot adott, akiknek már az ajtaján kopogtat a végrehajtó. – Egy adósságbehajtás különböző  fokozatokból áll. Először a pénzintézet próbál az adóssal telefonon egyeztetni, majd ha az ügy átkerül az adósságbehajtóhoz, akkor az hívogatja az ügyfelet. Ezt le lehet állítani, ugyanis az adósságbehajtó nem hatóság, tehát nincsenek olyan jogosultságai, mint a végrehajtónak. A végrehajtási stádiumot célszerű elkerülni, ugyanis a végrehajtó bírósági határozattal bír, őt már be kell engedni. Ebben az esetben is létezik megoldás, de sokkal bizonytalanabb és költségesebb – tájékoztatott Knyúr Géza.

Amennyiben valaki felkeresi a szövetkezetet, akkor az alapszerződést, az akkor hatályos általános szerződési feltételeket és az üzletszabályzatot kell magával vinnie. Egy beszélgetés során az egyesületnél megmondják, hogy mi a teendő, lehet-e peresíteni.

– Ebben az időszakban olyan nyilatkozatokat hallhatunk, hogy november elsejéig valamilyen megoldás születik a devizahitelesek számára. Aki úgy érzi, hogy bajban van, az ne várjon, ugyanis a háttérben a bankok és az adósságbehajtók dolgoznak, a csekkek ugyanúgy érkeznek – zárta Knyúr Géza.

Az egyesület vásárhelyi irodája a Teleki utca 43. szám alatt található. Tájékozódni a 0631/324-71-15-ös telefonszámon és a www.devizasegitseg.hu oldalon lehet.

Megyeri József